Няма опасност да се загуби акредитацията на Медицинския факултет и

...
Няма опасност да се загуби акредитацията на Медицинския факултет и
Коментари Харесай

Кирил Ананиев успокоява студентите-медици в СУ, че няма да закриват факултета

Няма заплаха да се загуби акредитацията на Медицинския факултет и дипломите на студентите . В това увери студентите по медицина в Софийския университет " Св. Климент Охридски " здравният министър Кирил Ананиев, осведомиха от Министерството на здравеопазването.

" Желанието на всички нас е да съхраним Медицинския факултет към Софийския университет . Сядаме на една маса дружно, тъй като търсим разговор, а не борба . Никога не е стоял на дневен ред въпросът за закриване на Медицинския факултет.

Плановете ни са освен да съхраним съществуващата база, само че и да я надградим ", съобщи Кирил Ананиев пред студентите на Медицинския факултет към СУ " Св. Климент Охридски " по време на среща с тях и с ректора на висшето образователно заведение проф. Анастас Герджиков .

Предмет на диалога бяха както преобразуването на Университетска болница " Лозенец " в многопрофилна болница, осигуряваща сложно лекуване за деца, по този начин и бъдещето на Медицинския факултет .

Министърът акцентира, че Министерството на здравеопазването е взело всички ограничения за определянето на спомагателни клинични бази , в които да се организира образованието на студентите.

Припомняме, през вчерашния ден и през днешния ден студенти от Медицинския факултет (МФ) на Софийския университет " Св. Климент Охридски " са оказали безпокойствие, че ще останат без обучение .

Освен това е подаден и сигнал в Министерство на здравеопазването за това, че шефът на държавната болница " Лозенец " доктор Любомир Спасов е противозаконен ректор на МФ. Той е и в спор на ползи, изпълнявайки двете длъжности .

Появиха се и отзиви, че теренът на някоя от лечебните заведения може би към този момент е избран за продажба и за това се бърза толкоз със основаването на педиатрична болница, чието създаване бе отлагано десетилетия.

По думите на Ананиев след среща с шефовете на университетските лечебни заведения в София, всички те ( директорите) са заявили подготвеност да отворят вратите си за студентите на МФ . " Важно е да изберем кои от тях желаеме за вас. Заедно ще решим кои да са те ", безапелационен беше министърът .

Според здравния министър Кирил Ананиев, няма заплаха за акредитацията на Медицинския факултет . Последната акредитация е направена през тази година и е за 6-годишен период . В този смисъл не съществува и никакъв риск за легитимността на дипломите на учащите се и приключилите Медицинския факултет .

 Медицински факултет към СУ от следващата година
Медицински факултет към СУ от следващата година

Биолчев разгласи, че е получена акредитация

" Няма да има спирания на образования, няма да се наруши образователният развой поради преобразуването на болничното заведение и преместването на клиники ", акцентира Ананиев.

Припомняме също, че преди дни бе показана концепцията болница " Лозенец " да стане педиатрична болница, в която ще се обединят всички детски отделения от няколко лечебни заведения.

В 6-месечен период Министерството на здравеопазването би трябвало да е готово с разбор на положението на болница " Лозенец ", а самото превръщане ще отнеме толкоз време, колкото е належащо, осведомят от Министерството на здравеопазването .

Според здравния министър на всеки стадий ще бъде провеждана среща със студентите , а решенията ще бъдат взимани взаимно, даде обещание Кирил Ананиев.

" Намеренията на Министерство на здравеопазването са детската многопрофилна болница да бъде основана по член 5 от Закона за лечебните заведения, като ведомствена болница към министерството . " Това ще стане поетапно, като в това време ще строим новия корпус, с който да отговорим на условията за леглови потенциал за детска болница ", съобщи Кирил Ананиев.

По думите на здравния министър ще има персонални диалози с всеки доктор, който работи в болница " Лозенец ". Те ще получат оферти, които да удовлетворяват условията къде да практикуват специалността си. Крайното решение къде да работят ще бъде тяхно , е мнението на министъра.

" За мен тази среща беше извънредно значима и ползотворна, тъй като желаех студентите да чуят от мен и от ректора на Софийския университет отговорите на въпросите, които ги вълнуват . Студентите бяха извънредно правилни и точни при задаването на въпросите, които касаят тяхната орис и тази на Медицинския факултет ", съобщи Ананиев след срещата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР