Няма опасност Българската армия да остане без боеприпаси, след изпращането

...
Няма опасност Българската армия да остане без боеприпаси, след изпращането
Коментари Харесай

Атанас Запрянов: Даваме боеприпаси на Украйна, след като получим нови

Няма заплаха Българската войска да остане без муниции, след изпращането на снаряди за Украйна.  Това съобщи на брифинг заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов.

По думите му освобождението на муниции и тяхното ободряване е мярка, която разрешава да се освободим от оперативни ресурси, които се съхраняват дълго време и са в края на своя експлоатационен запас. Ако не ги деблокираме в този момент, с опцията да бъдат актуализирани с нови такива, ще се наложи след няколко години да ги унищожаваме, да харчим средства за това и за закупуването на нови такива, акцентира Запрянов.

Той посочи, че тази активност се прави в сходство с  от 9 декември предходната година, както и решението на Министерски съвет за ускорение на този развой.

Деблокирането на запасите се прави под строга методика на Министерството на защитата, работят експерти от българската логистика и графикът на това деблокиране не разрешава тези ресурси да бъдат напълно освободени, посочи Запрянов.

" Напротив, ние ще отблокираме запасите откакто първо получим новите ресурси, които ще бъдат създадени. Така че не е правилно, че ние ще деблокираме всичко от складовете, а по-късно ще чакаме те да бъдат попълнени ", отсече заместник-министърът.

Действията ще се правят по периоди, регламентирани в контракта сред Министерството на защитата и ВМЗ-Сопот. Ще бъдат актуализирани единствено оперативните ресурси, което няма да засегне военновременните формирования.

" Военновременните формирования- техните ресурси са налични. Ако в този момент се наложи да създадем готовност, можем да формираме тези формирования, да ги снаряжим, да ги въоръжим и те да бъдат подготвени да водят война. Оперативните ресурси, това са ресурси отвън формированията. Във формированията имаме войскови ресурси, които са на 100% ", изясни още Запрянов.

Той удостовери, че описът с  и по същина, и по темперамент не се разграничава от първия.
 Пращаме военна помощ на Украйна, сходна на тази от предишния път
Пращаме военна помощ на Украйна, сходна на тази от предишния път

Конкретен период, в който да бъде обещано оръжие на Киев няма

" Това са непотребни за въоръжените ни сили муниции и някои механически средства. Няма да нарушим щатовете на мирновременните и военновременни формирования, с цел да предоставим избрана техника ", сподели Запрянов. Той увери, че описът от втория транш е изпратен на президента, който е позволен на 100% до цялата информация на въоръжените сили.

По оценка на Министерство на защитата и Служба " Военна информация " все още няма заплаха войната да напусне рамките на Украйна и да се трансферира на територията на НАТО, акцентира Атанас Запрянов.
 Радев с противоположен огън към критиците си: Аз пазя единствено българските ползи, а те чии? Обновена
Радев с противоположен огън към критиците си: Аз пазя единствено българските ползи, а те чии?

Управляващите нямат лична позиция и мнение, счита държавният глава
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР