Няма опасни дървета в София. Ние следим състоянието им и

...
Няма опасни дървета в София. Ние следим състоянието им и
Коментари Харесай

Димитър Данчев: Над 1700 дървета са засадени в София от началото на годината

Няма рискови дървета в София. Ние следим положението им и при най-малкото подозрение подхващаме ограничения. Освен това лекуваме част от дърветата в града. Това сподели за БГНЕС шефът на Дирекция „ Зелена система “ в Столичната община л. арх. Димитър Данчев.

Той посочи, че броят на дърветата в София е над 500 000. Попитан дали са били сюрпризирани от рухването на върбата в градинката пред църквата „ Св. Седмочисленици “, Данчев сподели, че от 2015 година знаят, че дървото не е крепко.

„ Падането на дървото не ни изненада. Проектите за централната градска част бяха създадени през 2015 година В експертната оценка за растителността там беше направена фитосанитарна оценка. В нея върбите бяха разказани като в незадоволително положение. Това значи, че те са имали разнообразни признаци

като сухи клони, гъбични болести. Тъй като тези дървета и градинката са монумент на културата, ние подходихме по-специфично и следяхме тяхното положение. Целта ни беше да ги задържим колкото се може по-дълго време.

Основната причина да падне дървото бяха мощните ветрове от предходните дни. Оказа се, че в сърцевината си върбата е имала гнилостни процеси “, изясни той и акцентира, че от последната резитба през лятото положението му се е влошило. Поради тази

причина са сменили и другата върба. Данчев добави, че и най-здравото дърво може да падне при мощен вятър.

По отношение на поддръжката на дърветата, той съобщи, че специалистите им работят главно по външни белези като при нужда употребяват профилирана техника за диагностика.

„ Прибягвали сме и до проучване на заболели дървета както с резистограф, по този начин и с томограф. От година и половина използвахме услугите на сътрудник, който безплатно ни услужва с резистограф, защото все още дирекцията ни не

разполага с този апарат “, призна Данчев.

Той разгласи, че обмислят да купят резистограф като неговата цена възлиза на обща стойност към 20 000 лева с Данък добавена стойност и посочи, че уредът ще бъде употребен единствено там, където специалистите не могат да преценяват дали едно дърво би трябвало да бъде отстранено или не. Директорът добави още, че при нужда употребяват

томографа на общинското сдружение „ Паркове и градски градини “, който са закупили преди 3 години.

Запитан по какъв начин лекуват дърветата, Данчев изясни, че главно употребяват два метода на лекуване.

„ Старите способи, преди години са били хралупите да бъдат запълнени с бетон или цимент. В съвремието има по-нови технологии. Те са две. Когато има хралупа, дървесината се маже със смола. Това обаче не се приема от част от специалистите, които считат, че е хубаво да се почисти хралупата и гнилостния развой да продължи до крепко, където ще се калцира и дървото ще може да продължи своя витален развой. Този прийом го прилагаме при вековните дървета и при такива, за които сме сигурни, че би трябвало да бъдат непокътнати “, изясни той.

Данчев разгласи още, че сега в града се организира залесителна акция.

„ До края на годината се чака да бъдат залесени още над 300 нови дървета. Есенната акция стартира при започване на месеца. От началото на годината до момента сме засадили над 1700 дървета “, уточни Данчев.

Запитан за какво новозасадени дръвчета съхнат, Данчев отговори, че това не е нещо извънредно и сподели каква е била повода новите дървета на бул. „ Мария Луиза “ да бъдат сменени.

„ Там корените на дърветата бяха посипани със сол. Това е повода за тяхното изсъхване. Подали сме сигнал към способените органи, които да създадат следствие “, сподели шефът и добави, че е обикновено сред 5-10% при новозасадената растителност да има отпад.

„ Това е напълно естествен развой. Част от дърветата идват от разсадник, където има избрани условия. Засадени в нова среда дърветата понасят стресови обстановки и на това се дължи изсъхването на някои от тях “, уточни той. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР