Няма опасения Ку-треската да е разпространена в страната, но има

...
Няма опасения Ку-треската да е разпространена в страната, но има
Коментари Харесай

БАБХ: Ку-треската не е разпространена в България, но има проблем

Няма опасения Ку-треската да е публикувана в страната, само че има проблем, призна пред Българска национална телевизия доктор Георги Чобанов от Българската организация по сигурност на храните.
За Ку-треската се заприказва по-усиленно откакто преди дни по време на брифинг на Националния действен щаб за битка с коронаивруса проф. Тодор Кантарджиев заяви, че има 14 регистрирани случая в Габровско. Стана ясно, че случаите на треската са регистрирани на 16 май. " Огнище с повече от 20 позитивни случаи на Ку-треска има в област Габрово. Това са селата Крамолин, Ловни дол и Саботковци ", означи той.
" Има проблем с ку-треската в страната ни. Самото заболяване не е било познато у нас до 2016 година и все още - вследствие на профилактичната стратегия, установихме ферми с позитивни за заболяването животни ", сподели доктор Чобанов от БАБХ  и разясни, че до момента единствено в Габрово е открито огнище на болестта.
" Нямаме безпокойство ку-треската да е публикувана в страната, тя е огнищна. Всяка година има по няколко установени животни ", съобщи още той.
" Начинът на заразяване става при стеснен контакт с животните, не се предава от човек на човек. Може да се съобщи и посредством консумация на сурово непастьоризирано мляко ", изясни специалистът и добави, че заразяванията са минимални като брой.
Въпреки това Георги Чобанов посочи, че всяко заболяване е рисково, изключително когато човек има и други съпътстващи болести, " Но ку-треската е маловажно заболяване за ветеринарната общественост ".
Ваксини против болестта има единствено за говеда и кози, само че не и за овце.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР