Няма окончателно решение дали ще бъде удължен срокът за прехвърляне

...
Няма окончателно решение дали ще бъде удължен срокът за прехвърляне
Коментари Харесай

Засега няма решение за жените, пропуснали да се прехвърлят от частни пенсионни фондове в НОИ

Няма дефинитивно решение дали ще бъде продължен срокът за прекачване на партиди от частните пенсионни фондове към Национален осигурителен институт за дамите, които са изпуснали крайния петгодишен период преди излизане в пенсия, разяснява общественият министър Деница Сачева в неделя пред БНР.

От 20 хиляди дами, които от септември 2021 година би трябвало да взимат втора пенсия, 1800 са трансферирали парите си в Национален осигурителен институт. Така са избрали да получават една пенсия в цялостен размер, добави Сачева.

Към момента дамите, родени в интервала 1961-1963 година в това число, не са в хипотезата да могат да трансферират парите си от частния фонд в Национален осигурителен институт. Затова синдикатите са предложили еднократна опция да създадат това, в случай че желаят.

" Какво би могло да се направи зависи само и напълно от плановете и от политическото решение, което още не е взето. Трябва деликатно да преценим тази опция и тогава, когато променим изискванията за първата кохорта, втората кохорта също ще има съображение да каже, че нещо не е направено по този начин, както да ги удовлетворява ", сподели министърът.

Първите мъже, родени след 1960 година, които ще вземат втората си пенсия през 2024 година, към момента са в догадка да трансферират средствата за втора пенсия до края на тази година: " Все още са в период, в случай че те преценяват и в случай че вземат решение, да трансферират своите пари към Национален осигурителен институт. Това е въпрос на персонална преценка и на персонален избор ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР