Няма огнища на зараза с чума по овце и кози

...
Няма огнища на зараза с чума по овце и кози
Коментари Харесай

От Одрин отричат за чума и ваксинират, у нас не ползваме ваксина заради опасност от зараза

Няма огнища на болест с чума по овце и кози (PPR) в Одринска област. Това съобщи за Actualno.com зам.-директорът на Одринската регионална дирекция по храните, селското стопанство и отглеждане на животни Атилла Баязит, съобщи кореспондентът ни от Кърджали.
По думите на Баязит, в Одринска област има непрекъсната имунизация на животни . " Спокойно мога да кажа, че сме подготвени за Курбан Байрам ", посочи турският служител.
Зам.-директорът на Одринската регионална дирекция по храните сподели и, че скоро турското Земеделско министерство ще отговори публично на изказванията, идващи от България, че в Турция има чума по дребните преживни животни .
" Повтарям за региона на Одрин нямаме нито едно огнище. Отдавна завършихме работата по имунизацията и към този момент сме към края на втория стадий ", посочи Баязит.
Защо в България няма имунизация?
Още през вчерашния ден, 16 юли, от Българската организация по храните (БАБХ) прецизираха пред Actualno.com , че има жива ваксина срещу чумата по овце и кози, само че тя не е утвърдена в Европейския съюз - поради това, че животните се третират с жив вирус и поради опасения, че имунизацията не въздейства на всички варианти на заболяването.
На днешната конференция на Съюза на ветеринарите в България в централата на БАБХ Actualno.com зададе въпрос за какво не се употребява живата ваксина . Лекарите дадоха отговор, че тя употребява обезсилен, само че въпреки всичко жив вирус. " Ако имунизираме такова животно, то няма да се разболее, само че ще бъде преносител на вируса и ще болести други животни. Към момента имунизацията не е допустима и не е подобаваща ", безапелационни бяха ветеринарите.
От Съюза на ветеринарните лекари обясниха също, че такава ваксина не се употребява на никое място в Европейския съюз. " Никой не може да си разреши този разкош, тъй като имунизираното животно е евентуален преносител ", прибавиха те.
Данни от ФАО
Според отчет на Департамента по ветеринарна медицина на Университета в нигерийския град Нусука, който е показан от Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (ФАО), за имунизация на кози срещу чума в Африка се употребява жива ваксина, която се поставя на наедрял рогат добитък. В самия отчет е очебийно, че има спорни експертни оценки до каква степен имунизацията предотвратява разпространяване на чумата по дребни преживни животни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР