Няма огнища на африканска чума по свинете в погранични зони

Няма огнища на африканска чума по свинете в погранични зони ...

Земеделското министерство опроверга министъра си за чумата.Няма огнища на африканска чума по свинете в погранични зони на територията на България, а във външни на България - от румънска страна. Това уточнение направиха от МЗХГ след проведения днес Централен епизоотичен съвет.

Припомняме, че по-рано днес ресорният министър Румен Порожанов заяви, че има огнища на болестта и у нас, в пограничните райони. 

Според сегашното съобщение на ведомството Порожанов всъщност казал, че африканската чума по свинете е много активно застъпена в Румъния – там 12 от двадесет и няколко области са засегнати, те са под възбрана на ЕС. Министърът изразил и съжаление, че всичко това се случва близо до нашата граница с Румъния.

Порожанов каза още, че ще бъдат направени търговски коридори за движение на животните до фермите и кланиците. Това, което бъде внесено като предложение на следващото заседание на Министерски съвет, е стимулиране на усвояването на домашни свине в 20 километрова зона около индустриалните ферми. Идеята е да се стимулират тези, които отглеждат законни животни.

Редактор: Деница Райкова

Източник: expert.bg