Няма обективни причини България и Румъния да не са част

...
Няма обективни причини България и Румъния да не са част
Коментари Харесай

Говорител на ЕК прогнозира създаване на Бенелюкс на Балканите

Няма справедливи аргументи България и Румъния да не са част от Шенгенското пространство, сподели представителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас пред БНР. Той добави, че по време на своето европредседателство България би трябвало да разсее подозренията измежду някои страни от Европейския съюз за приемането й в Шенген.

“Обзалагам се като човек, който познава района, че доста скоро, когато България и Румъния станат част от Шенген, цялото това пространство от река Дунав до Бяло море и от Черно море до Халкидическият полуостров, ще бъде едно пространство, една територия. Това ще бъде Бенелюкс на Балканите и тогава ще видите това до какво ще докара във връзка с взаимната взаимозависимост на валутната обмяна на икономическата интензивност. Това е единствено началото “, сподели Схинас.

Бенелюкс (Belgium, Netherlands, Luxemburg) е нарицателно за тесните връзки сред Белгия, Холандия и Люксембург.

По мотив на кандидатурата на България за еврозоната и готовността на страната ни за участие в еврогрупата, Схинас разяснява, че в този случай не може да се направи политически жест към София.

“Членството в еврозоната е територия, която е доста добре нормативно обрисувана, има доста характерни критерии за това. Прави се изчерпателен обзор от страна освен на Европейска комисия, само че и от Европейската централна банка. Това е развой, който е доста изчерпателен и подробен и няма място за политика. В предишното както Гърция, по този начин и други страни, съумяха да минат през малките врати на системата, тъй като Eвропейската статистическа система не беше с положение да се увери сама в данните за страните членки, а по-скоро беше нещо като нотариус - пишеше числата, които страните й даваха. Сега има нови правила за водене на статистика “, добави той.

Той сподели въпреки всичко, че икономическото показване на България е изненадващо положително.

“Тези, които настояват, че България би била риск, не са осведомени с това какво реализира българската стопанска система от позиция на инфлацията и дълга “, изясни Схинас.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР