Няма нужда от закупуване на нови 50 кувьоза. Ние разполагаме

...
Няма нужда от закупуване на нови 50 кувьоза. Ние разполагаме
Коментари Харесай

“Капачки за бъдеще”: Мечтата ни е да можем да даряваме и детски линейки

Няма потребност от закупуване на нови 50 кувьоза. Ние разполагаме с данни, които потвърждават правотата ни, има потребност от друга животоспасяваща и диагностична инсталация. Това сподели Лазар Радков от самодейността „ Капачки за бъдеще “ по отношение на взетото решение на 14 май да бъдат закупени нови кувьози на стойност 750 000 лв.. Това решение беше взето след среща на здравния министър Кирил Ананиев с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Радков разгласи, че тази заран са пуснали писмо до министър-председателя Борисов, до Кирил Ананиев и до Владислав Горанов с молба това решение да бъде преразгледано.

„ Няма потребност да се закупуват толкоз доста кувьоза. Призоваваме виновните институции да създадат задълбочено изследване и в случай че открият, че в действителност няма потребност от закупуването им, тези средства да бъдат пренасочени за обезпечаване на друга животоспасяваща или диагностична инсталация ”, съобщи Лазар Радков и увери, че до есента най-старият кувьоз във всички общински лечебни заведения няма да е преди 2000 година.

Областните лечебни заведения също са обезпечени, тъй като през 2017 година по линия на Норвежкия финансов механизъм са получили 132 кувьоза.

„ В момента има много по-важни и належащи проблеми от кувьозите. Дори някъде да има неналичия, то те са единици, а не десетки “, акцентира Радков и добави, че са подготвени да дават информация какви са потребностите на общинските лечебни заведения.

Радков регистрира, че за близо 2 години са събрали средства за закупуването на 19 кувьоза като в идващите 30 дни ще бъдат дарени кувьози в Харманли, Първомай, Левски, Берковица и в Бяла Слатина. С тях ще бъдат сменени сегашните, които са на възраст сред 30 и 40 години, както и неработещият кувьоз, който болничното заведение е получила през 2001 година През есента ще бъдат дарени още 5 транспортни и 3 стационарни.

Инициативата „ Капачки за бъдеще “ ще промени фокуса си, защото дефицитът на стационарни кувьози към този момент е съвсем решен.

„ Транспортните кувьози са идната стъпка в развиването на „ Капачки за бъдеще “. Тяхната цена е към 15 000 лева до момента в който базовите са близо 7000 лева Идеята е акцията да се разрасне толкоз, да събираме толкоз средства и да рециклираме толкоз доста, че в един миг да осигуряваме детски коли за спешна помощ “, посочи Радков.

„ В дребните общински лечебни заведения липсват и доста други медицински апаратури, които ние сега обследваме. Правим изследване в коя болница какво е належащо. „ Капачки за бъдеще “ продължава да подарява инсталация за дребните обитаеми места, за детските отделения, родилните и неонатологиите “, добави Мартина Йорданова.

Тя добави, че през септември ще аплайват за възстановяване на връх на Гинес за най-вече събрани пластмасови капачки.

„ От началото на „ Капачки за бъдеще “ единствено за една година сумарно събрахме 69 т. пластмаса. В последната ни акция, единствено за 7 дни, събрахме 70 т. пластмаса. Мислим и имаме вяра, че сме подготвени да аплайваме за Гинес и в края на септември да съберем над 100 т. “, съобщи Йорданова и разгласи, че болничното заведение в Стара Загора е сключила контракт с ямболската, в която ще изпращат експерти, с цел да проработи още веднъж АГ отделението в болничното заведение. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР