Няма нужда да се пита Москва защо издирва Христо Грозев.

...
Няма нужда да се пита Москва защо издирва Христо Грозев.
Коментари Харесай

Защо Русия издирва Христо Грозев

Няма потребност да се пита Москва за какво търси Христо Грозев. Отговорът идва самичък, в случай че се отвори повече от една публикация на „ Белингкат “: тъй като унищожава мита за всесилните съветски служби. Показва ги кръвожадни, само че нелепи и смешни. Като обирджиите в „ Сам у дома “, които оставят на всички места визитната си картичка.

Те мажат бельото на Алексей Навални с Новичок, движат се вкупом, без да си замитат следите, записват си имуществото на адрес на тайните служби, звънят за указания на шефа по най-обикновен телефон, изпускат контрола над обкръжението на своята цел, нямат подръка безапелационна легенда за това кои са, в случай че нещо се обърка.

Това е образ не на всемогъщи убийци, а на комични герои. Такива излизат съветските сътрудници на тайните служби в края на съвсем всяка история, разследвана от Христо Грозев .

Той написа единствено за неща, които ужасяват света – отравяне на политически конкурент, събаряне на пътнически аероплан, изтребване на цивилно население в нападателна война. Открива, че в основата на всичко са сътрудници на съветските служби. Описва в детайли по какъв начин е научил детайлите, без да крие, че е плащал на черния пазар на персонални данни.

Накрая се получава един и същи портрет на разкритите причинители: хора, снабдени със смъртоносни оръжия и уверени в своята безотговорност, само че незадоволително готови в „ професионалната “ си активност. Толкова, че са проследими с малко повече изпитание и знания в цифровия свят.
Как е официално: за какво Москва го търси
Българският жител Христо Грозев беше от Русия на 26 декември 2022 година Като причина беше посочено нарушаване на Наказателния кодекс, само че съответен текст не беше представен.

Така е и през днешния ден, 15 дни по-късно. не съумяват да получат такава информация в Русия. твърди, че не знае повода. Москва да каже какво е обвиняването, само че към този момент остава без отговор, а четвърти източник няма.

Христо Грозев твърди, че има единствено българско поданство.
Как е съгласно самия Грозев: за какво го търсят
Москва го търси поради, оповестено през есента на 2022 година, счита Христо Грозев. Статията открива поименно екип от 33-ма руснаци, които отдалечено насочват ракети към цивилни цели в Украйна.

" Преди към две седмици Европейски Съюз наложи наказания на тези хора въз основа на моето следствие и незабавно по-късно пристигна решението на Русия да ме разгласи за търсене ", сподели Грозев на българските депутати в четвъртък.

той даде по-дълъг отговор - подсети за три по-ранни следствия, поради които е привлякъл интереса на съветските управляващи към себе си. Първият случай е още от 2016 година Тогава той излетява от Москва за Западна Европа, майорка от ФСБ му поставя черен щемпел в паспорта.

По това време " Белингкат " работи най-вече върху следствие за свалянето на с съветска ракета, изстреляна от проруски сепаратисти в Украйна. За Русия това е догадка табу, а Грозев не просто взе участие в следствието, само че и годишно организира образование на съветски публицисти в Русия.

Оттам и черният щемпел.

Но оттова и първата популярност: следствието влиза в правосъдното дело, заведено в Нидерландия, и през октомври 2022 година води до три доживотни присъди на съветските сътрудници, произнесени в тяхно неявяване.

Да теглим чертата: и първото, и последното следствие, извършено с присъединяване на Грозев за " Белингкат ", засягат тематика, която е най-чувствителна за Кремъл - Украйна . Първото разкрива и изключително неприятния за Москва факт, че точно Русия въоръжава проруските сепаратисти в Донбас.
Какво е неповторимото в това търсене
Проверка на Свободна Европа сочи, че Грозев е единственият задграничен публицист, разгласен точно за търсене, а не за нещо друго.

Той самият сподели пред български депутати, че има към 150 публицисти, които са съветски жители, прогонени от страната след вписването им в регистрите като „ задгранични сътрудници “. Сред тях има и наказани, задържани, преследвани.

Има и един украински публицист, разгласен за „ задграничен сътрудник “ (Грозев евентуално има поради Дмитрий Гордон , който поддържа с 2 млн. и 200 хил абонати).

Това, което няма, е различен непознат жител, който работи в областта на публицистиката, и който е разгласен за търсене.

Този спомагателен факт откроява диспропорцията сред решението на Москва, засягащо български жител, и реакцията на българските управляващи по случая.
Има ли проблем съгласно българските управляващи
До този миг дейностите на публична София са три: външно министерство с тридневно забавяне приказва с съветската посланичка Елеонора Митрофанова , Министерство на вътрешните работи с четиридневно забавяне изиска информация за съответното обвиняване, а ДАНС са потърсили връзка със самия Грозев.

Липсата на задоволителна ангажираност беше съществена причина " Демократична България " (ДБ) да изиска чуването на Грозев в парламентарната комисия за надзор върху службите..

В него се разбра, че като се изключи ДАНС с него не е контактувал нито един представител на изпълнителната власт. Но три други страни, последвани скоро от четвърта, са му предложили неотложно отбрана.
Как наподобява извън: рисково ли е да те търси Русия
Страните, които неотложно са предложили отбрана на Грозев, са Нидерландия (там е основан уеб сайтът " Белингкат " ) и Австрия (там живее Грозев), само че също и Швеция и Естония , които нямат явна официална причина да работят.

И преди, и по време на ръководството на Владимир Путин Русия е страна, в която се убиват проверяващи публицисти. Най-известните случаи са на Анна Политковская (1958-2006) и Юрий Шчекочихин (1950-2003), само че това са единствено най-гръмките всред всички истории.

Законовото гонене на публицисти е разрешено от 2012 посредством законите за " задграничните сътрудници ", което годишно се втвърдява. В днешния си тип този етикет води до възбрана за обществена активност и до непостижими разноски.

Военната цензура, наложена след нашествието в Украйна, докара до закриване на на практика всички самостоятелни медии и до насилственото заточение на публицисти.

Този метод към публицисти (и публични фигури), комбиниран с първата нападателна война в Европа, обществено заповядана от съветския президент, води до разумния извод, изработен от минимум четири страни: в случай че Кремъл подгони някого, този някой е в заплаха за живота.
Как наподобява от България: за какво Русия търси Грозев
Между първото следствие - това за малайзийския аероплан - и последното, в което имената на хората, отдалечено насочващи крилати ракети към Украйна, има 7 години , в които българската аудитория е сложена настрана от тези вести. Това я затруднява да образува отношение към следствията на Христо Грозев преди да пристигна новината, че го търсят.

Преглед на най-попурярните електронни медии в България - Българска национална телевизия, Би Ти Ви, Нова телевизия и БНР демонстрира приблизително 12 споменавания на " Белингкат " за седем години (преди Христо Грозев да бъде разгласен за издирване). В Би Би Си става дума за 140 изявления, в Льо Монд - за 100.

В България първото споменаване на уеб страницата " Белингкат " в най-популярните медии се отнася към февруари 2019 година Интересът тогава е провокиран от откритието, че на тайните служби са взели участие в отравяния в София и в Солсбъри, Англия.

Става дума за покушението против трима български жители, измежду които е оръжейният търговец Емилиян Гебрев (2015) и това против някогашния съветски сътрудник Сергей Скрипал и щерка му (2018).

По-късно следствието на " Белингкат " и Христо Грозев се разшири и доближи до по-глобален извод, в който е забъркана България: че съветските служби стоят освен зад двете покушения, само че и зад гърмежи в оръжейни хранилища, осъществявани години наред в Чехия, България и Украйна.

През 2019 година водещите медии се лимитират със споменаване на следствието, обвързало в едно покушения в България и Англия. Често пъти в него липсва името на Грозев. Самата история се връща на дневен ред през април 2021 година откакто от свое име показва, че има връзка сред обособените събития.

Пред 2022 идва ред на изявленията с Грозев за вътрешната политика на Русия и обстановката на фронта.

Водещите медии демонстрират интерес и при с " Еми " на следствие на Си Ен Ен, направено с екипа на " Белингкат ", в който има двама българи - с изключение на Грозев това е Йордан Цалов . Този път става дума за следствие на отровителите на опозиционера Алексей Навални, осъществено взаимно със Си Ен Ен.
Кой е Христо Грозев
Грозев е български жител, който живее от години в чужбина. Роден е в Пловдив през 1969 година, там приключва и британската гимназия. През 1995 година се дипломира в Американския университет в Благоевград със компетентност „ Медии и Масови връзки “.

Започва да работи като кореспондент в Пловдив като 17-годишен, след това работи за частното радио „ Аура “. Профилът му в LinkedIn оповестява, че в средата на 90-те той отпътува за Русия, където работи за локални клонове на американската Metromedia. Нататък, по думите му, той придобива и продава медии в Русия, България, Нидерландия и други страни.

В България името му доби известност през 2011 година Това стана около компанията BG Privatinvest GMBH и промяната на собствеността на пресгрупата, издаваща вестниците " 24 часа " и " Труд " след отдръпването на немските издатели от ВАЦ.

Собствеността беше разпределена сред BG Privatinvest на Грозев и австриеца Карл Хабсбург-Лотринген от една страна, и Любомир Павлов и Огнян Донев от друга. Впоследствие се стигна до спор сред двете групи вложители, вследствие на което делът на Грозев и колегата му се намали до 9%, вместо първичните 53%. По-късно Павлов и Донев станаха обект на масирани прокурорски и данъчни инспекции и в последна сметка се отхвърлиха от издателския си бизнес.

Тази история остави върху Грозев в България етикета на предприемач, а инцидентното показване на следствията му, правени след 2015 година, не спомогна за " превръщането му " в проверяващ публицист в очите на доста българи.
" Белингкат "
От 2015 година Грозев работи за интернет изданието „ Белингкат “, основано единствено година по-рано. Сайтът е учреден от някогашен блогър и е основан в Нидерландия. Извършва следствия благодарение на способи, които публицистите употребяват рядко или в никакъв случай – търговия на данни, следене на геолокация, анализиране на открити източници посредством сравнение на цифрови изображения, обстоен роман от първо лице за това какво тъкмо е направил създателят, с цел да се добере до една или друга информация.

Професионалната публицистика не приема някои от тези подходи (например покупката на данни на черния пазар), само че сама търси метод да се образова на други, в случай че не ги владее (например да намира и съпоставя изображения от открити източници).

Обичайното показване на „ Белингкат “ е като на уебсайт за следствия, който комбинира гражданската и обичайна публицистика. Двата типа активност влязоха в световен спор още със зараждането на блогърите, които не са обвързани с етичен кодекс като публицистите. " Белингкат " е една от международните платформи, която " сдобрява " тези два лагера, без да ги сплотява.

Повечето следствия, представени дотук, са направени дружно с обичайни медии от Германия и Съединени американски щати. Самият Христо Грозев и съветският публицист Роман Доброхотов (днес в изгнание), получиха през 2019 година Наградата на европейската преса за следствието на отравянето на семейство Скрипал във Англия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР