Няма нови пари от Европа за борба с коронавируса. Брюксел

...
Няма нови пари от Европа за борба с коронавируса. Брюксел
Коментари Харесай

4 оперативни програми се насочват към мерки срещу кризата

" Няма нови пари от Европа за битка с ковид. Брюксел споделя - вземете си от тези, които са сега. И по тази причина изчегърта от стратегиите Дончев и споделиха с Горанов - можеш да разполагаш с 400-500 млн. от европейските стратегии. Това са сегашните пари, не идват нови ". Така министър председателят Бойко Борисов развенча предходната седмица упованията около шумно рекламираната капиталова самодейност на Европейска комисия за пренасочване на милиарди към страните-членки за битка с ковид. Всъщност страната ни получи пролонгация за връщането на 122 млн. евро в европейския бюджет и ще може да употребява освободения запас вместо национално съфинансиране за осъществяване на планове за битката с вируса по сегашните оперативни стратегии. На този стадий в 4 оперативни стратегии има запас, който може да бъде преструктуриран за обезпечаване на финансов запас за ограничения в поддръжка на стопанската система и здравния бранш.

По-сериозни благоприятни условия за пренасочване на средства в границите на програмата за бизнеса - " Иновации и конкурентоспособност " , има в парите, заделени за софтуерно развиване и нововъведения, демонстрира инспекция на " Сега ". Тук общият запас е 677 млн. лева, като от него са контрактувани 52.5%. Недоговореният запас е в размер на 321 млн. лева От осведомителната система за ръководство на еврофондовете излиза наяве, че за този недоговорен запас към този момент има чакащи планове, най-вече на локални инициативни групи, и не е ясно каква част от него може да се пренасочва.

Преди дни от ръководещия орган на оперативната стратегия оповестиха, че е извършена работна среща с вицепремиера Томислав Дончев за разискване на опциите за пренасочване на средства по програмата за поддръжка на най-засегнатите браншове, в това число и посредством гаранционни принадлежности. Икономическият министър Емил Караниколов пък разгласи желание на кабинета да отпусне безвъзмедни ваучери за бизнеса в размер на до 50 000 лева при покриване на определелени условия, в случай че Европейската комисия утвърди сходна скица. Много е евентуално схемата да се финансира точно по оперативната стратегия. България има опит и с отделната оперативна стратегия " Инициатива за дребни и междинни предприятия ", по която се предоставяха гаранции за кредитиране на дребни и междинни предприятия за понижаване на условия за обезпечения по заеми. По самодейността имаше запас от 199 млн. лева, който бе привършен напълно. 

Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " към този момент разгласи две изключителни ограничения с налични недоговорени средства по стратегиите - 60 млн. лева за Министерство на здравеопазването, които да се дадат за добавките към заплатите от 1000 лева за медицинския и немедицинския личен състав на първа линия на битка с вируса, да се закупят защитни средства за тях, да се обезпечи запас за превоз сред лечебни заведения и до домове на пациенти. Със средствата ще може да се наема и спомагателен личен състав. Парите са отпуснати по предпочитана ос " Подобряване на достъпа до претовареност и качеството на работните места ", по който имаше недоговорен запас от 106 млн. лева След оповестяване на мярката остават свободни 46 млн. лева

Социалното министерство разгласи, че отпуска и други 20 млн. за продължение на сегашната стратегия за обществен патронаж . По този приоритет от оперативната стратегия имаше недоговорен запас в размер на 42 млн. лева, в този момент сумата понижава. Няма подробни данни дали вътре в програмата няма спомагателни разбърквания, тъй че ресурсът по съответните предпочитани оси да бъде в допълнение повишен. 

Регионалното министерство също към този момент разгласи, че пренасочва 40 млн. лева към министерство на опазването на здравето за закупуване на респираторни апарати, маски, проби и други защитни консумативи. Министерство на здравеопазването е бенефициент по районната стратегия с планове за развиване на районна здравна инфраструктура, само че целият разполагаем бюджет по тази мярка е контрактуван и няма свободен запас. По оперативна стратегия " Региони в напредък " по-сериозен недоговорен запас има по целта за стабилно градско развиване (136 млн. лева.) и по приоритет " Регионален туризъм " (67 млн. лева.), като не е ясно дали тук не може да се мислят някакви спомагателни ограничения в помощ на самия туризъм. 

Още няма взето решение дали по оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък " да се прави преструктуриране и за какви ограничения да се употребява, само че нещата в бранша още не са ясни около предстоящото удължение на насилствената почивка. Допълнителни старания около ковид поставят сега и учебни заведения, и университети. В момента по-сериозен недоговорен запас по програмата има при плановете за създаване на просветителна среда за интензивно обществено включване на уязвими групи - 78.2 млн. лева свободни средства. Възможно е някаква част от тях да се трансферира за финансиране на ограничения, произтекли от рецесията с пандемията. 

По данни на ИСУН програмата с най-слабо осъществяване сега (без тази за селските райони) е оперативна стратегия " Добро ръководство " , по която се финансират планове на администрацията. Общият й бюджет е 653.5 млн. лева - европейско плюс национално финансиране, а договрените планове са за 395 млн. лева Прехвърлянето на пари от стратегия в стратегия обаче е комплицирано нещо, към този момент ръководещите приказват единствено за разбърквания вътре в стратегиите. 

Програмите " Транспорт и транспортна инфраструктура " и " Околна среда " мъчно могат да се насочат към планове за битка с ковид. 

ЖЕСТ

Европейската комисия разгласи с самоувереност капиталовата си самодейност в отговор на рецесията с пандемията, само че жестът към държавите-членки не е огромен. За България сумата е 122 млн. евро, които страната ни трябваше да върне в бюджета на Европейска комисия този юни. Сега срокът се отсрочва за края на програмния интервал, като парите могат да се употребяват като национално съфинансиране по съществуващите оперативни стратегии. Този жест на процедура облекчава националния бюджет, тъй като води до анулация на към този момент плануван разход, само че не води до растеж в общия размер на средствата. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР