Няма нито една държава, където малусът да е 400% Застрахователите

...
Няма нито една държава, където малусът да е 400% Застрахователите
Коментари Харесай

Цветанка Крумова Максимумът на малуса да е 200 а на бонуса до 50

Няма нито една страна, където малусът да е 400%

" Застрахователите имат доста добра статистика за застраховката " Гражданска отговорност ", градена дълги години. Така и не разбрах за какво се пристъпи към построяването на система " бонус-малус ”, основана на нарушаванията по Закона за придвижване по пътищата. Това е въпрос, от който следват доста други, в това число и този за собствеността на автомобила " – такова мнение изрази в утринния блок на Нова телевизия застрахователният специалист Цветанка Крумова, във връзка публичното разискване през вчерашния ден на системата " бонус-малус " при застраховката " Гражданска отговорност ". Крумова, която дълги години беше изпълнителен шеф на застрахователно сдружение, предложи да бъде изменена таблицата и стъпките за образуване на бонусите и малусите. " Не открих нито една страна, където малусът да е 400% ", сподели Крумова и добави, че съгласно нея максимумът на малуса би трябвало да се към 200% (80% е в Румъния), а таванът на бонуса – до 50%. Крумова акцентира, че в случай че бъде преразгледана таблицата, ще бъде решен и различен дискутиран въпрос – за прехвърлянето на автомобила. Ако стъпката в бонус-малуса е по-малка, за притежателя ще е неизгодно да трансферира автомобила си, при което разноските му ще бъдат сред 300- и 500 лв. според от класа автомобил, изясни Крумова.

По въпроса дали юридическите лица да бъдат обхванати от системата, Крумова изясни, че в доста малко страни те са включени в наказателно-поощрителната система на автомобилната застраховка. Според нея, от нашата разпоредба би трябвало да бъдат изключени огромните корпоративни автомобилни паркове, т.е. всевъзможни типове автомобилни превозвачи, тъй като за тях методите за обезпечаване са изцяло разнообразни, само че тук не става дума за юридически лица с по 1-2 автомобила.

Ако в този момент бъде направена неверна стъпка и наредбата бъде призната без да е уравновесена, има заплаха тази система да се трансформира в резултата на пеперудата, предизвести Крумова.
Още по тематиката 03 Декември 2018 | КФН за бонус-малус: 10% по-ниска Гражданско отделение за изрядните водачи още първата година (обобщение)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР