Няма нито една банка в България, която не покрива изисквания,

Няма нито една банка в България, която не покрива изисквания, ...

Емил Хърсев: Стрес тестовете на ЕЦБ не показаха нищо ново.


Няма нито една банка в България, която не покрива изисквания, няма нито една, която е на ръба. Това коментира в ефира на bTV финансистът Емил Хърсев относно прегледа на активите на шест български банки, извършен от ЕЦБ.

Припомняме, че според резултатите всички проверени кредитни институции отговарят на изискванията, като за две от тях - "Първа инвестиционна банка" (ПИБ) и "Инвестбанк" - бе констатиран недостиг на капитал при по-негативния сценарий в стрес теста 

Според Хърсев тестовете не са показали нищо по-различно от това, което вече са установили проведените тестове от БНБ от 2016 г. Още по тематаРешение за България в банковия съюз ще има до края на годината

Относно появилата се информация в медиите, че закон ще задължава банките да привикват клиентите си поне веднъж годишно, Хърсев заяви, че това е поредната стъпка към внедряването на полицейщината в банките и е нещо, на което самите банки се опитват да противодействат.

„Световната тенденция обаче е такава. Непрекъснато се налагат бюрократични изисквания на финансовите институции”, обясни финансистът. Той уточни, че става въпрос за идентификация на клиента и не е задължително тя да е физическа. Може да бъде с помощта и на телекомуникационните технологии, допълни експертът.

Финансистът подчерта, че промените са били приети още през март и не са свързани с теча на информация от системата на НАП. Той не смята, че има риск от изтичане на лична информация заради хакерската атака.

В банковата система такова нещо като отпускане на кредит без идентификация на клиента няма, подчерта той.

 

Източник: investor.bg