Няма нищо скрито в дейността на Комисията за енергийно и

...
Няма нищо скрито в дейността на Комисията за енергийно и
Коментари Харесай

Иван Иванов: Няма нищо скрито в дейността на КЕВР


Няма нищо прикрито в активността на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Така ръководителят на енергийния регулатор отговори на омбудсмана Мая Манолова, която в границите на днешното съвещание на комисията още веднъж насочи апел за оптималната бистрота.

В рамките на съвещанието, на което бяха прегледани измененията в цените на топлинната сила, в резултат на покачването на цената на природния газ с 13,89 % омбудсманът съобщи, че „ предстоящо и неизненадващо множеството от топлофикациите са удовлетворени, само че не може да кажем същото за жителите “. Докладът на регулатора по думите на Манолова опонира на самия устав на КЕВР, защото, „ би трябвало да съдържа разбори и оценки на специалистите “, а такава няма, като се изключи едно. Тоест обратно на условието за бистрота, такова липсва, установи тя.
Работната група, изготвила този отчет е почнала и завършила преди да има решение на КЕВР за цената на природния газ, което е в несъгласие, т.е. под въпрос е какъв брой обосновано е решението на КЕВР за цената на топлофикациите, сподели Манолова. Тя изясни, че специалистите на омбудсмана са създали калкулации съгласно цените от юли 2015 година, когато цената на природния газ е била 484 лева за 1000 куб м и съгласно цените разисквани на 25 септември - 465 лева, като с разноските за транспорт, достъп и прочие Са също като през юли 2015 година Но разликата в цената е на парното е 20 лева Сега е 92,85 лева при инфлация от 4-5%. И момента цената на парното е с 16 % по-висока от тази през 2015 година С направеното през днешния ден предложение ще надвиши 20 %. Тоест с 93 лева против 73 лева, или с 20 % повече, сподели Манолова.

През октомври 2017 година цената на газа понижа с 15 %а на парното със 7 % Такива прецеденти е имало и през предходни години, съобщи още тя и сложи въпроса за какво при една и съща цена на газа имаме над 20 % по-висока цена за парното. Като омбудсман съм обезпокоена за цените и на последващите други артикули и услуги, съобщи тя, обяснявайки с това и питането си.

Председателят на КЕВР Иван Иванов пред публицисти в отговор на въпросите, повдигнати от Манолова напомни, че е поканил специалистите на омбудсмана да посетят съответните дирекции към регулатора, където могат да се срещнат в детайли с изчисленията на специалистите. Огласяването на част от данните не е направено, поради класифицирана информация, напомни той. Тъй като главно Манолова уточни образец с Топлофикация София, ръководителят на енергийния регулатор изясни, че от 2015 година до момента Топлофикация София е направила вложения в рационализация на сдружението от порядъка на 60 млн. лева и няма по какъв начин те да не бъдат приети.

Освен това Иванов напомни, че през времето до 2015 година е плащана така наречен „ такса успокоение “ от всички жители, която означаваше задържане на действителното покачване на цените на топлинната сила в столицата. „ Тази неправда ние повече няма да въведем в деяние “, безапелационен бе Иван Иванов. Той призна, че в действителност е приета инфлация от 5 %, само че действително нарастването на цената на топлинната сила за потребителите ще е към 8 % за двете услуги – парно и топла вода.

Друго съображение, което посочи Иван Иванов е това, че за пръв път Топлофикация София към този момент заплаща цената на въглеродните излъчвания. През 2015 година не са плащани въглеродни излъчвания, до момента в който в този момент за това сдружението ще би трябвало да заплати 12 млн. лева

„ Няма нищо прикрито в активността на КЕВР “, безапелационен бе Иван Иванов.

Той напомни, че регулаторът е взел участие в правенето на модела за енергийно уязвими консуматори и изрази виждане, че при либерализацията на пазара този модел би трябвало да се вкара.

В отговор на въпрос дали Топлофикация София ще може да си купува синьо гориво от „ Булгаргаз “ в случай, че е в механически банкрут, Иванов отговори, че „ да, отговорностите са над 100 млн. лева, “ „ Но вие знаете, че бе осъществена цесия и това дава опция на Топлофикация София да стартира да се почиства по малко. Ние (КЕВР) не може да сме причина за положението на Топлофикация София “, сподели още той.

Колкото до топлофикационните сдружения, представителят на EVN Топлофикация Пловдив Симо Симов изрази терзание във връзка с направената в отчета на работната група оценка на регулаторната база на активите и изчисляването на високо ефикасното произвеждане. Излиза, че ще би трябвало да дотираме потребителите, сподели той.

Смятаме, че сме ощетени с към 300 хиляди лева, съобщи от своя страна представителят на Топлофикация Плевен.
С изключение на Топлофикация София всички сдружения се оказа, че имат някакви възражения. Те би трябвало да внесат мненията си по тях до 27 септември.

КЕВР ще излезе с дефинитивно решение за цените на топлинната сила на 1 октомври.
Според сегашните оферти ето по какъв начин ще наподобява нарастването на цената на топлинната сила за другите топлофикационни сдружения при приблизително нарастване от 6,72 %:

Топлофикация София – 7,97 %
ЕВН Топлофикация Пловдив – 8,57 %
Топлофикация Плевен – 4,66%
Топлофикация Бургас – 4,88 %
Веолия Енерди Варна – 2,28 %
Топлофикация Враца – 6,32 %
Топлофикация ВТ – 4,39 %
Топлофикация Разград – 5,35 %
Юлико Евротрейд – 6,21 %
Овергаз Мрежи – 2,55 %

Без смяна остават цените на топлофикациите в Русе, Перник, Сливен, Габрово.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР