Няма нищо по-хубаво от това да се приберете вечер на

...
Няма нищо по-хубаво от това да се приберете вечер на
Коментари Харесай

Виното гони болките в гърлото

Няма нищо по-хубаво от това да се приберете вечер на топло и да си сипете чаша вино. Дали ще го споделите с другари или ще си го пиете сами, би трябвало ви единствено една чаша, с цел да се сгреете и да подобрите настроението си.

Според последните изследвания, пиенето на алено вино е потребно за здравето на сърцето. Но в случай че се върнем обратно във времето, ще открием, че още през 1988 година сомелиери разкрили, че потреблението на вино може да убие микроби в устната празнина, причиняващи болки в гърлото и плака по зъбите.

Данните от изследването, оповестено в Journal of Agricultural and Food Chemistry, потвърждава, че виното, бирата, обезмасленото мляко и някои газирани питиета, имат антибактериални свойства.

Във виното има минимум количество живи бактерии след два дни, което значи, че може да работи като дезинфектант и бактериите не могат да оцелеят в него.

Изследователите откриват през 2019 година, че киселинността и концентрацията на алкохол във виното не са виновни за антибактериалните свойства, както считат сомелиерите преди години. Те откриват, че това се дължи на органични съединения, намиращи се както в аленото, по този начин и в бялото вино.

Екипът изолирал млечна, ябълчена и винена киселина за задачите на изследването. След обезвреждане на тяхната киселинност, експертите съумяват да убият 99,9 % от бактериите и микробите, които водят до появяването на болки в гърлото и образуването на зъбна плака.

„ Пиенето на вино има резистентен антибактериален резултат “, споделят създателите на проучването, само че прецизират, че аленото е по-полезно от бялото.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР