Няма нищо по-хубаво и зареждащо за един дом от това

...
Няма нищо по-хубаво и зареждащо за един дом от това
Коментари Харесай

Какво трябва да знаят собствениците на котки

Няма нищо по-хубаво и зареждащо за един дом от това в него да живее коте. То разведрява ситуацията и внася наслада. За да носи единствено прелестни мигове в живота на хората, които съжителстват с котето, е нужно те да са наясно с грижите за котката, които вървят паралелно с насладата домът да се населява от този бухнал домакински любим. Какво би трябвало да знаят стопаните на котки?

Възрастта на котката

Нужно е да се знае, че котките, отглеждани вкъщи, при положителни грижи, живеят приблизително до 15-20 години, което значи, че стопаните би трябвало да съобразят този факт с бъдещите си проекти.

Ако ще се взима за развъждане малко коте, би трябвало да се знае, че то изисква доста време и самообладание. През деня котето има потребност от време, през което да бъде подтиквано да играе и стопанинът би трябвало да планува свободни часове, отдадени на дребния домакински любим.

Малките котета, както и дребните деца, се будят нощем и изискват внимание от страна на стопаните, което е и част от времето им за образование. Възрастните котки към този момент са живели в домашна среда и имат опит от съжителството със стопани, не изискват доста време за образование, само че пък е допустимо при тях да има котешки болести, за които няма информация, или особености в държанието.

Начин на живот на стопаните

 Стопанин и котка прекарват времето си дружно

За да съжителстват сполучливо стопаните и котето, методът им на живот би трябвало да се припокрива добре. Ако притежателите са ангажирани целодневно и водят доста деен метод на живот, няма да съумеят да отговорят на потребностите на своя домакински любим от внимание. Прекалено възрастни или заболели хора няма да могат физически да задоволят потребностите на котето от грижи и внимание, в случай че няма други членове на фамилията, които да ги заместват в тези отговорности.

Жилищна повърхност

Битува разбирането, че котките не се нуждаят от жилищна повърхност и могат да живеят и на напълно тясно място със стопаните си. Това разбиране е неправилно. Както всяко живо създание, котката също има потребност от витално пространство, нищо, че търси близкото наличие на стопанина. Котките се нуждаят от подобаващи места за леглото, играчките им, за купичките с храна и котешка тоалетна. Нуждаят се и от свободно пространство за игри, защото са пъргави и преносими животни, изключително дребните котенца.

Бюджет за развъждане

Този въпрос нормално се подминава несправедливо. Котето се нуждае от непрекъснати средства за развъждане. Грижите за котка са обвързани с финансова непоклатимост. Трябва да се плануват потребностите от прясна и консервирана котешка храна, тоалетни такъми, непрекъснато лекарско наблюдаване за обезпаразитяване, имунизиране на котката, кастриране и лекуване при потребност.

Други любимци или деца в фамилията

 Понякога децата не са положителни стопани на котка

Както хората, по този начин и домашните любимци не всеки път могат да се схващат. При съществуване на друго домашно животно осиновяването на коте е въпрос, който би трябвало да се обмисли добре и да се реши дали е удачна такава стъпка. Трябва да се съобрази и характера на към този момент наличния домакински любим, с цел да няма неприятни изненади както за хората, по този начин и за животните.

Въвеждането даже на нов член на фамилията би трябвало да се направи деликатно, с цел да не стресира котето, тъй като това е огромна смяна за него. Смяната на жилище, ремонт на жилището също са промени, към които животното би трябвало да привиква и стопаните на котка са виновни това да става по най-безболезнен метод.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР