"Няма никакво съмнение в ефективността на ваксините срещу Делта варианта

...
"Няма никакво съмнение в ефективността на ваксините срещу Делта варианта
Коментари Харесай

Проф. Мурджева обясни кои хора имат най-голям имунитет срещу К-19

"Няма никакво подозрение в успеваемостта на имунизациите против Делта разновидността на ковид, въпреки че тази успеваемост е понижена. Няма и никакви подозрения в надеждността и успеваемостта на четирите утвърдени за потребление в Европейски Съюз и в България ваксини против Covid-19 ", уточни пред БНР проф. Мариана Мурджева, клиничен имунолог и ректор на МУ-Пловдив.

Според проф. Мурджева интервалът на изчакване за имунизиране след преболедуване e най-рано след шест месеца:

"Това е експертното мнение на Консултативния съвет по ваксинопрофилактика. Има безспорни научни доказателства, че при множеството хора след преболедуване се образуват характерни антитела и имунни кафези против вируса, които траят даже повече от 6 месеца.

Но даже да се имунизират хората след 3 месеца, това не е проблем. Нашите данни сочат, че най-хубавият имунен отговор е преболедувал и имунизиран - тези хора имат по-добра отбрана от единствено преболедувалите или пък единствено имунизираните ", разясни още имунологът.

Според проф. Мурджева третата бустерна доза се слага също 6 месеца след втората доза, само че при хора със мощно отслабена имунна система (СПИН, онкоболни, транплантирани, на хемодиализа, на кортикостероидна терапия).

При хора, които не са образували антитела, третата доза може да се сложи след 28-ия ден след довеждане докрай на двете дози от РНК - ваксини - те също могат да си слагат, без да чакат. Това са ясните рекомендации на Експертния съвещателен съвет по ваксинопрофилактика, основани на решенията на Европейската и Американската организация по медикаментите.

Трайността на резултата от имунизациите е 6 месеца. Препоръките са при тези хора с отслабен имунитет след 6 месеца да се сложи третата доза ", сподели още проф. Мурджева.

Проф. Мурджева посочи, че при преболедувалите хора с висок % на антитела за неутрализация на вируса - те може да са спокойни, че са предпазени и могат да не бързат да се имунизират. Но това е характерен тест, който се прави от не доста лаборатории.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР