Няма никакво съмнение, че всеки, който нарушава правилата на пътя,

...
Няма никакво съмнение, че всеки, който нарушава правилата на пътя,
Коментари Харесай

Омбудсманът оспори стратегията на държавата за събиране на глобите

„ Няма никакво подозрение, че всеки, който нарушава разпоредбите на пътя, би трябвало да заплати санкцията, която му е наложена за непозволено държание. Но е необходимомного деликатно да се следи използването на сходна наредба. “ Това съобщи омбудсманът Диана Ковачева в предаването „ Важното, казано на глас “ по bTVрадио. Коментарът й бе в отговор на въпрос дали се нарушават правата на жителите с решението, водачите, които имат неплатени санкции към КАТ, да не могат да напущат страната, до момента в който не си платят задължението, като това се отнася и за останалите пасажери в автомобила. Такъв надзор ще има на 8 от граничните пунктове, като на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина ” към този момент работи от 03.06.20 година
Припомняме, че съгласно решението, водачите, на които за първи път се връчват наказателните постановления ще имат право да продължат пътя си и да създадат заплащане до 14 дни. Водачите, които са с влезнали в действие санкции би трябвало да платят на ПОС терминали на граничните пунктове, в най-близката банка, или да се разделят с книжката и талона на колата. За неплатени санкции ще се ревизират и останалите пасажери в колата. Така всички те ще би трябвало или да платят, или да се откажат от пътуването.
" В тази връзка е значимо да отбележа, че все още при влизане или излизане от Република България на инспекция от страна на органите на Главна Дирекция „ Гранична полиция “ подлежеше само валидността на персонална карта или паспорт, с които пътуват жителите “, уточни омбудсманът. Доцент Ковачева напомни, че през 2011 година някогашният омбудсман Константин Пенчеве сезирал Конституционен съд за сходен проблем – да не се издават персонални документи на жители, в случай че те не са платили своите налози.
„ Упражняването на конституционни права не може да бъде обвързвано с осъществяването на отговорности. Удовлетворяването на съответно откритите обществени и частни отговорности би трябвало на първо място да бъде ориентирано не към санкциониране на личността на длъжника, а неговото имущество. И в тази ситуация е значимо да напомним, че конституционното право на свободно напредване и правото да напуснеш страната, когато решиш, са съществени права, в това число обезпечени и от правото на Европейския съюз “, безапелационна бе Ковачева.
(Съгласно чл.35, ал.1 от главния закон, всеки има право свободно да избира своето местопребиваване, да се придвижва по територията на страната и да напуща нейните лимити. Правото да се напуща страната може да се лимитира със закон, единствено за отбрана на извънредно значими публични ползи – от естеството на националната сигурност и националното здраве или за отбрана на правата и свободите на други граждани).
„ Налаганите ограничавания, от страна на страната, следва да бъдат съобразени с правилото на пропорция на мярката, в това число и по отношение на решението за какъв размер санкции ще се ползва наредбата. Да не приказваме, че в случай че се сложат ПОС терминали, това значи, че има очакване, че всеки жител има дебитна или кредитна карта, с цел да заплати на място. Представете си едно семейство с 2 деца, с бюджет за отмора, на границата ги стопират и половината от парите им отиват да си платят санкцията, с цел да продължат, или да би трябвало да продължат пешком “, даде образец омбудсманът.
„ Безспорно е, че неизрядните водачи следва да бъдат глобени, според законовите разпореждания, само че проблем с по този начин въведената система поражда в случаите, когато жителите не са били известени за издадените наказателни постановления и същите не са им връчвани по надлежения ред, с цел да могат да заплатят наложената им санкция или вероятно да апелират постановленията. Съгласно чл.58 от Закона за административните нарушавания и санкции, в случай че нарушителят не е открит на посочения от него адрес и новият му адрес е незнаен, наказващият орган може да означи това върху наказателното разпореждане и то се смята за връчено от деня на отбелязването. При това състояние, водачите на моторни транспортни средства биха се оказали в обстановка да не могат да продължат пътуването си, без да им е била дадена опция да реагират по отношение на открито по надлежния ред осъществено от тях нарушаване на Закона за придвижване по пътищата (ЗдВП) “, съобщи доцент Ковачева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР