Няма никакви регулаторни пречки пред сделката за българския бизнес на

...
Няма никакви регулаторни пречки пред сделката за българския бизнес на
Коментари Харесай

Без регулаторни бариери за сделката на Гинка

Няма никакви регулаторни спънки пред договорката за българския бизнес на чешката ЧЕЗ с пазарджишката компания " Инерком ", благосъстоятелност на Гинка Върбакова. Колкото и държавното управление да се заканва, че че всичко по нея ще бъде тествано, на процедура това напълно не е по този начин, а продажбата елементарно ще получи зелена светлина от единствената българска институция с сходни пълномощия – Комисията за защита на конкуренцията.

Това откри допитване на Mediapool до комисиите за защита на конкуренцията, за енергийно и водно контролиране и за финансов контрол, за които някогашният към този момент енергиен министър Теменужка Петкова обясняваше, че ще ревизират договорката.

Комисия за защита на конкуренцията прави оценка пазарното въздействие, не самата договорка

Реално само антимонополната комисия има обвързване да се произнесе по така наречен централизация, само че в тази ситуация се прави оценка единствено пазарното въздействие на договорката. Нищо друго. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще направи това, което се изисква от нея по закона за защита на конкуренцията – да оцени дали покупката от страна на " Инерком " усилва пазарния й дял и въздействието й, с цел да не се позволява корист с състояние. Комисия за защита на конкуренцията не ревизира нито произхода на средствата по договорката, нито дали купувачът разполага с професионален потенциал и финансова опция да оперира придобивания бизнес, обясниха от антитръстовия орган пред Mediapool.

Тъй като " Инерком " е основана пред септември 2017 година и на процедура е нов състезател на пазара без никакъв бизнес, Комисия за защита на конкуренцията доста елементарно и бързо може да даде картбланш на договорката. Дори и да се включи свързаността на Гинка Върбакова с другите компании от групата на " Инерком ", става въпрос за три фотоволтаични парка, чието въздействие на пазара е незначително. Така утвърждението на Комисия за защита на конкуренцията, което е единственото законово належащо позволение за завършване на договорката и джиросването на акциите на Гинка Върбакова, е 100% несъмнено.

Енергийният регулатор се включва, единствено в случай че се залага мрежата

Енергийният регулатор няма никакви законови пълномощия да се произнася по покупко-продажби с прекачване на активи на енергийни сдружения, без значение че те се управляват и лицензират от този орган. Веднъж лицензирани с опита на чешката ЧЕЗ, електроразпределителното и електроснабдителното сдружение и търговецът на ток за свободния пазар могат да продължат да работят, без значение кой става техен притежател. Причината е, че инспекция на активите и финансовото положение КЕВР прави единствено преди да лицензира обещано сдружение за съответната активност на енергийния пазар. При прекачване на акции не се изисква прелицензиране на новия притежател.

Единственият метод Комисията за енергийно и водно контролиране да се произнесе по договорката е, в случай че новият притежател изиска да употребява активите на " ЧЕЗ Разпределение " – т.е. мрежата, като необикновен залог по банкови заеми или някакви покупко-продажби. Много е евентуално да се наложи такова деяние, поради че " Инерком " няма никакви активи с изключение на записания капитал от 50 хиляди лева и евентуално заплащането към ЧЕЗ в размер на импровизирано коментираните 320 млн. евро ще се извърши с банкови заеми. Засега не е ясно кой ги е дал и по какъв начин са обезпечени. Обикновено в такива случаи се употребява залог на бъдещото взимане. Точно такава скица бе употребена при приватизацията на Дипломатическия клуб в Бояна от младежи от Стара Загора, които взеха заем и след това продадоха обекта на компания, обвързвана с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Запознати настояват, че поради
залагането на електроразпределителната мрежа в Западна България ще се наложи енергийният регулатор да се произнесе по договорката. Официално мнение от страна на КЕВР към този момент няма.

КФН виновна единствено за офертата към дребните акционери

От Комисията за финансов контрол (КФН) също не могат да са никаква спънка пред превръщането на " Инерком " в мастит енергиен състезател. Ведомството съобщи пред Mediapool, че договорката за акциите на ЧЕЗ не предстои на утвърждение и позволение от нейна страна, нищо че две от фирмите измежду продаваните активи на ЧЕЗ са обществени сдружения.

Правомощията на КФН са свързани със задължението на новия покупател да насочи търгово предложение за изкупуване на акциите на миноритарните притежатели в търгуваните на борсата 33 на 100 от " ЧЕЗ Разпределение “ и " ЧЕЗ Електро “.

В тях 67 на 100 са на ЧЕЗ, а останалите се търгуват на борсата, само че главно се държат от компании, свързани с групата на " Химимпорт ", и търговията с тях е по-скоро спорадична. Реално в " ЧЕЗ Електро " другите двама огромни акционери са " Централна кооперативна банка " с 9.92 на 100 и трите пенсионни фонда на " Съгласие " с общо 14.94 на 100. В " ЧЕЗ Разпределение " пенсионните фондове на " Доверие " имат близо 12 на 100, а тези на " ЦКБ-Сила " – 6 %.

От КФН изясняват, че по закон четири дни откакто купувачът записва в Централния депозитар промяната на собствеността върху акциите в двете обществени сдружения, той ще е задължен да насочи търгово предложение за изкупуване дяловете на останалите притежатели. Ако не стори това, новият мажоритарен акционер ще е задължен с период от 40 дни да понижи финансовото си присъединяване под една трета.

Финансовият контрол добави, че досега в него не е постъпвала публична информация във връзка със договорката за активите на ЧЕЗ.

Така излиза, че договорката с " Инерком " едва ли ще срещне административни спънки, в случай че ДАНС не открие проблем с произхода на средствата за реализирането й. Досега не се е чувало за подобен случай. Но даже и тогава не е ясно какви тъкмо са законовите механизми, с които може да се противодейства на договорка сред частни компании, сключвана отвън България.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР