Няма никакви документални следи за 8 млн. лв., платени от

...
Няма никакви документални следи за 8 млн. лв., платени от
Коментари Харесай

8 млн. лв. са източени за фиктивни почивки на учениците

Няма никакви документални следи за 8 млн. лева, платени от просветното министерство през последните две години за почивки на учениците в бази на държавното сдружение „ Ученически отдих и спорт “. Срещу тези пари стоят 293 000 нощувки, само че за тях няма регистрации и документи. Фиктивните почивки обаче са дали мотив за увеличение на заплатите на управлението на компанията. За първите три месеца на 2020 година изпълнителният шеф е получавал брутно заплащане от 17 минимални заплати (10 370 лева.), а през юли т.г. заплатата е вдигната с 975 лева с съображение позитивен резултат за 2020 година

Това е посочил траял четири месеца вътрешен одит на стопанисваното от МОН сдружение „ Ученически отдих и спорт “, заяви през днешния ден на брифинг просветният министър проф. Николай Денков. Проверката ще бъде пратена на прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция с обосновано съмнение за злоупотреби в изключително огромни размери.

В момента в капитала „ Ученически отдих и спорт “ ЕАД има 145 бази. Дружеството има подписан контракт с МОН, в който се задължава до юли 2022 година да обезпечи отдих на най-малко 48 258 възпитаници и да осъществя не по-малко от 482 598 настанявания в най-малко 30 бази. МОН субсидира почивките с по 30,46 лева на възпитаник дневно, а децата доплащат по-малки суми – 18 лева за цялостен интернат, 12 лева за полупансион и 6 лева за нощувка със закуска.

„ От 2 юли 2019 година до 30 юни 2021 година компанията е поискала и получила от МОН заплащане за 299 097 нощувки в размер на 9 110 494,62 лева При одитите обаче не са показани счетоводни документи за доходи от доплащанията на учениците за тези дни. Няма нито хартиени, нито електронни регистри за настаняваните деца “, прецизират от просветното министерство. В единната система за туристическа информация, която се поддържа по закона за туризма, попадат единствено 6116 нощувки на деца. За тях МОН би трябвало да преведе единствено 186 293 лева

„ Ученически отдих и спорт “ не е дало безапелационно пояснение за разминаванията. От там в началото са декларирали, че неправилно са регистрирани 37 009 нощувки, които били трансферирани от минали интервали, а не осъществени. Заради грешката компанията е възстановила на МОН 1 млн. лева Няма обаче изясненост за останалите нощувки и платена сума в размер на близо 8 млн. лева

" Има съвет на шефовете, който се състои от четири индивида, има изпълнителен шеф. Всеки би трябвало да си понесе отговорността, която обаче би трябвало да бъде открита по съответният ред ", разяснява служебният образован министър проф. Николай Денков. По думите му това, което са видели при инспекциите, " надвишава и най-голямото въображение ", което са могли да си представят.

От МОН категорично прецизираха, че злоупотребите, открити в " Ученически отдих и спорт " ЕАД, нямат нищо общо с Националната стратегия " Отново дружно ", по която това лято възпитаници вървяха на безвъзмездни лагери. В случая става дума за фиктивни почивки на възпитаници, които се субсидират от бюджета на МОН, докато  " Отново дружно " се заплаща напълно от държавния бюджет от перото за туризма.

По-късно Софийската градска прокуратура разгласи, че се е самосезирала по изявленията и е почнала инспекция на изнесените данни за злоупотреби. Наблюдаващият прокурор е изискал документи от МОН.

ФИКТИВНО

Част от регистрираните нощувки са декларирани за бази, които въобще не работят. Такава е да вземем за пример ПБ „ Фиш фиш “ – к.к. Албена, която не е работила нито през 2020 година, нито през 2021 година, само че по документи там през юни и юли са почивали 535 възпитаници и са осъществени 5351 нощувки. Базата в Кранево също не е работила през последния летен сезон, само че регистрира 4226 нощувки. В неработеща база в Балчик са записани 5628 нощувки.

 

" УЧЕНИЧЕСКИ ОТДИХ " ОТРИЧА

От  " Ученически отдих и спорт " обявиха, че не разполагат с одитния отчет и откакто той им бъде възложен, ще го разясняват " по същия метод обществено пред медиите ". Според тях разгласяването му преди той да бъде възложен първо на управлението на сдружението за разискване с право на коментар, нарушава закона и лишава ръководството да реагира навреме. Оттам смятат, че министър Денков " евентуално е измамен, макар и неумишлено ", защото част от цифрите изрично си опонират. " Ако той в действителност твърди, че от 8 млн. са върнати 1 и откраднати 7 млн., то това значи, че за последните 3 г. дружеството не е работило въобще. Ако това е по този начин, къде е бил принципалът и за какво МОН не е реагирало тогава ", питат те.

" Само за месеците на ръководство на министър Денков и с неговия автограф УОС е получило 1 710 000 лева против предоставени фактури, от които 570 000 за времето, в което сдружението е одитирано. В случай, че инспекторите са имали някакви подозрения за нарушавания, е трябвало да спрат тези пари ", гласи още изказването. От сдружението настояват, че са поели управлението със отговорности от 2.5 млн. лева, а сега нямат настоящи отговорности. " Атаката тъкмо в този миг оценяваме само и единствено като политическа борба сред съперници. В противоположен случай би било редно МОН да организира среща с управлението на УОС, да се запознае първо с проблемите, в това число и извънредно тежките последици от коронавирус рецесията ", разясняват от УОС.

И нападат МОН за новата стратегия за безвъзмездни почивки. " В същото това време МОН пусна ваучери за по 100.00 лева за нощувка в частни хотели, при 18 лева опция за отмора в базите на УОС и нанесе на сдружението неприемлив удар чрез откровена нелоялна конкуренция. Такова деяние тълкуваме като умишлено водене на сдружението към банкрут или прям непрофесионализъм ", споделят оттова.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР