Няма никаква предрешеност на избора. Аз съм бил един от

...
Няма никаква предрешеност на избора. Аз съм бил един от
Коментари Харесай

Георги Чолаков: Няма никаква предрешеност на избора ми

Няма никаква предрешеност на избора. Аз съм бил един от ръководителите на осемте отделения във Върховен административен съд. Това съобщи новият ръководител на Висшия административен съд (ВАС) Георги Чолаков.
Относно роднинските назначения, Чолаков сподели, че ги има " дотолкоз доколкото има претенденти за избрани длъжности, най-много в администрация, само че те са родственици на съдии. Всичко е минало през процедура, такава каквато е написана в закона. Само тъй като е родственик ние нямаме съображение да не го назначим. "
Чолаков добави пред bTV, че желае да промени имиджа на съда по подобен метод, че да е по-ясно какво се случва зад стените му и работата му да е по-прозрачна.
На въпрос належащо ли е да има някой, който да управлява активността на основния прокурор, Чолаков отговори: " За да стигнете до този отговор, би трябвало да попитате за какво би трябвало да бъде направено това. "
Припомняме, че на 23 октомври президентът Румен Радев подписа декрет за назначението на Георги Чолаков за ръководител на Върховния административен съд (ВАС).
Радев нямаше различен ход, откакто към този момент един път върна на Висшия правосъден съвет (ВСС) избора. Основният претекст за това липсваха, само че от обществените изявления на президента стана известно, че той счита, че Чолаков е трябвало да бъде определен от новия състав на правосъдния съвет, а не от остарелия, който организира състезанието в края на мандата си. И при предходния, и при сегашния състав. Чолаков събра 20 гласа " за " в своя поддръжка.
Мандатът на сегашния ръководител Георги Колев изтича в средата на ноември. Възможно е той по-рано да напусне системата, като няколко пъти е заявявал, че няма да се връща като арбитър. Преди да оглави Върховен административен съд, той беше магистрат от Софийския градски съд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР