Няма никакъв риск за възникване на . Това стана ясно

...
Няма никакъв риск за възникване на . Това стана ясно
Коментари Харесай

ВиК: Няма риск от водна криза във Варна и Бургас

Няма никакъв риск за пораждане на. Това стана ясно по време на взаимна конференция на шефовете на ВиК-дружествата в двата града Валентин Вълканов и Ганчо Тенев. Изразената позиция на срещата, дадена в отговор на изявления на министъра на околната среда и водите, бе подкрепена и от регионалния шеф на Варна Стоян Пасев.
„ В момента в има 123 милиона кубика вода ”, изясни Тенев. По думите му за обслужването на региона, който се зарежда от оборудването, са нужни по към 6 милиона кубика на месец. Тенев посочи, че единствено за месец в язовира са се влели 20 милиона кубика вода и се чака равнището да се качи още.
„ Вода в „ Камчия ” има задоволително както за тази, по този начин и за 2022 година и за Варна, и за Бургас ”, добави Вълканов. Двамата шефове обясниха, че през декември предходната година са получили график от Министерство на околната среда и водите, с който са понижени количествата течност, които имат право да употребяват двата града. За Варна снижението е с към 40%, за Бургас - с към 15, съобщи Нова телевизия.
„ Намаляването на количествата подавана вода може обаче да става единствено в границите на допустимото, тъй като деривацията Китка-Варна е направена по този начин, че ще възникне огромен проблем, в случай че размерите спаднат фрапантно ”, добави Вълканов. По думите му, с цел да действа обикновено деривацията, е нужно през нея да минават най-малко 700 литра в секунда. Максималният й размер е 2 400 литра в секунда.
„ Варна може да употребява постоянно, само че оттова водата се добива помпажно и цената й е 7 пъти по-скъпа спрямо тази от „ Камчия ”, сподели още Вълканов. Той посочи, че градът може да разчита и на спешно подаване от язовир „ Цонево ”.
Двамата шефове обясниха, че не знаят по какъв начин се е стигнало до проблема с язовир „ Камчия ”, в случай, че проблем действително не съществува.
За зареждането на Бургас от язовирите „ Ахелой ” и „ Порой ” Тенев уточни, че по плана се работи интензивно, само че има закони и е невероятно сдружението да поставя тръби в ниви частна благосъстоятелност, без съществуване на промени в устройствените проекти.
 С куп недоволства Ревизоро трансферира бъдеща водна рецесия в Бургас и Варна към Бойко Борисов С куп недоволства Ревизоро трансферира бъдеща водна рецесия в Бургас и Варна към Бойко Борисов
11 месеца написа в графика, че предстоят ограничавания. 11 пъти ги предупреждавах, нищо не направихте. Добре, водата стана 45 млн. кубика &...
„ През предходната година не е имало никакви преписки за язовир „ Камчия ”, било писмени или устни, сред Министерство на околната среда и водите регионалната администрация във Варна и ВиК-дружествата ”, добави Стоян Пасев.
По думите му казусът със спадането на язовир „ Камчия ” е подложен в края на септември на обща среща в Бургас. „ През декември обаче Министерство на околната среда и водите самоволно понижи водоподаването, което е безусловно неприемливо в изискванията на пандемия ”, добави Пасев.
Той изрази единодушие, че би трябвало да се мисли превантивно за обезпечаване на различни източници за двата града, само че без да се всява суматоха у хората, тъй като сега няма никакъв риск от режим на водата.
„ С изкуственото основаване на проблем евентуално министър Димитров търси политически дивиденти два месеца преди изборите, само че сходна липса на връзка е неприемлива ”, заключи Пасев./ БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР