Няма никакъв риск от рязко увеличаване на цените. Механизмите защитават

...
Няма никакъв риск от рязко увеличаване на цените. Механизмите защитават
Коментари Харесай

Денков успокоява: Няма риск от рязък скок на цените

Няма никакъв риск от внезапно увеличение на цените. Механизмите пазят потребителите. Това няма да се случи. Гарантирам го, дали ще се усилят с 2% - може, само че могат и да се понижат значително. Това съобщи министър председателят Николай Денков пред публицисти тази заран при откриването на български суперкомпютър в Българска академия на науките.

Относно наложеното несъгласие на президента върху либерализацията на пазара на ток за бита, той добави: „ Тази либерализация трябваше да се случи. Говорим за правилник от 2019 година и България закъснява в допълнение, по отношение на договорите, които е подписала. От втора страна при подготовката на закона за енергетиката, в тези промени бяха направени механизми, с цел да не се случат страшните апокалиптични сюжети, които опозицията се опитваше да стартира. Вчера излезе известие Европейска комисия сподели, че приготвят тъкмо подобен тип механизми, точно да могат да бъдат предпазени уязвимите ".

За ограниченията, които касаят цените в комерсиалните вериги, министър председателят заяви, че министърът е разискал мярката с търговците. „ Има схващане, че те самите би трябвало да положат старания, тъй като са заинтригувани България да бъде част от Шенгенството пространство и Еврозоната. Това би било от изгода както за страната, по този начин и за тях като огромни стопански оператори. Това е наша обща задача, да свалим инфлацията и да повишим доверието на потребителите ”, добави той.

Денков разяснява приходите от природен газ, откакто България взе решение да усили таксите върху преноса. „ Какви ще бъдат приходите зависи от това какъв брой съветски газ ще влиза. Не мога да предсказвам какъв ще е резултата върху пазара. С тази такса цената на тръбния газ от Русия става сравнима с цената на течния газ. Ще има конкуренция, което се надявам да е в интерес на потребителите. Не виждам риск във връзка с доставките ”, сподели той и добави: „ Не виждам по какъв метод може да бъде обиден „ Булгартрансгаз ” от това развиване. Те не са страна в упованието за възнаграждение на такси. Те се чака да бъдат плащани от „ Газпром ”. И както вярно сподели финансовият министър, една от задачите е да се понижат облагите на им, тъй като с тях се финансира войната в Украйна. Ние желаеме да се изчезне дерогацията, с цел да се минимализират облагите, които „ Лукойл ” вкарва в съветската стопанска система ”.

Относно острата реакция на Унгария и опцията да се появи ново несъгласие за сметка на новата такса, която България наложи върху преноса на природен газ от Русия, министър председателят сподели: „ Това е въпрос на договаряния. Някои страни би трябвало да решат дали са част от европейското семейство или са част от срещите в Пекин и Москва ”.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР