Няма никакъв риск граничните полицаи да бъдат предадени на Турция.Това

...
Няма никакъв риск граничните полицаи да бъдат предадени на Турция.Това
Коментари Харесай

Няма риск граничните полицаи да бъдат предадени на Турция

Няма никакъв риск граничните служители на реда да бъдат предадени на Турция.

Това стана ясно от среща на Николай Петков, Живко Петков, Николай Костов и бащата на Михаил Цонков - Пенчо с представители на Министерството на правораздаването, написа " 24 часа ".

Четиримата и депутатът от ГЕРБ Диана Саватева разговаряха с Биляна Белянова, началник на дирекция " Международно правно съдействие ", и специалиста Димитър Терзииванов. Те разискаха идващите стъпки за отбрана на българските граничари, упрекнати от Наказателния съд в Къркларели за гибелта на турския нарушител през 2008 година в морето край Резово.

За идната седмица е планувана среща във външното министерство.

По-рано през днешния ден четиримата български граничари се срещнаха с локални депутати и кмета на Бургас.

Четиримата граничари ще бъдат изслушани в Районния съд в Бургас във вторник.

Българските чиновници са оправдани за случая преди 10 години. Те имат оправдателни решения по обвиняванията от Анкара и в български съд, и в съда в Страсбург. Въпреки това против тях в Турция е обновено дело.

Припомняме, на 17 април 2008 година в региона на Резово български граничари се пробвали да задържат турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница. Нарушителите на държавната граница не се подчинили и служителите на реда е трябвало да изпълнят инструкциите при сходни случаи и да употребяват служебното си оръжие.

От оръжието на граничен служител на реда Михаил Цонков е създаден изстрел, предизвикал гибелта на единия от риболовците. Граничните служители на реда са изпълнявали заповед да задържат турските извършители. Бракониерите не се подчинили на полицейското разпореждане.

На 26-ти ноември 2009 година Военно-апелативният съд оправдава напълно Михаил Цонков.

В края на 2014 година Европейският съд по правата на индивида също оправдава българския граничар. От Европейски съд по правата на човека дефинират като неприемлива жалбата на околните на починалия нарушител.

Към момента отбраната не се наема да предвижда може ли турският съд да изиска изгонване на четиримата граничари.

Такава заплаха имаше напролет на 2017 година. Тогава персонално основният прокурор Сотир Цацаров увери, че страната ни няма да допусне това./news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР