Няма неразплатени задължения от тази година, а НЗОК приключва годината

...
Няма неразплатени задължения от тази година, а НЗОК приключва годината
Коментари Харесай

Здравната каса завършва годината без дефицит

Няма неизплатени отговорности от тази година, а НЗОК завършва годината без недостиг . С това се похвали министър Кирил Ананиев на брифинг, отдаден на подписването на анекс към Националния рамков контракт за 2019 година .

Кирил Ананиев акцентира, че е възобновена практиката НРД да влиза в действие от 1 януари 2019 година. Анексът изрично е надграждане на настоящия сега рамков контракт и добра основа за измененията, които всички чакаме да се случат, уверен е Ананиев. Този контракт, съгласно него, способства за по-добро качество на лекуването, усилва размерите и цените, които ще бъдат прилагани, т.е. им условия за по-голяма задоволеност от страна на пациентите и на изпълнителите на здравна помощ. " Всички институции дадоха от себе си всичко допустимо, убеден е той.

Основната цел на Анекса е пациентите да имат по-голям достъп до здравна помощ.

НЗОК ще следи с БЛС избрани знаци , на база на които ще сътвори по-строги критерии за профилактичните прегледи през идната година, посочи зам.-министър Жени Начева.

Допълнителни 500 млн. лева ще подобрят работата на здравната система , също така посредством Анекса са основани по-добри параметри за надзор на качеството на осъществяване на медицинските действия, разяснява зам.-министърът.

Тя акцентира, че се резервират цените и клиничните пътеки на лъчетерапията . Ще се следи осъществяването на бюджета, като в края на първото тримесечие НЗОК ще приготви първите разбори. До въвеждане на електронната система през идната година няма да извадим от главния пакет издаването на бележки за децата, които посещават детска градина и учебно заведение.

Остават текстовете за видеонаблюдение , посочи Начева. " Считаме, че това ще докара до по-добър надзор на скъпоструващи медицински действия ". Ще се следи броят на леглата в обособени клиники и отделения, с цел да не се позволява опцията пациенти да се регистрират непозволено като брой хоспитализации.

Болниците са осведомени с правилото за поддържане на 10% кревати за незабавни положения с изключение на тези , които болничното заведение дава за хоспитализации, съобщи Начева.

Тя изясни, че лечебните заведения обезпечават покритие на достъпа до доболнична помощ в цялата страна и не се чака лист на чакащи.

Председателят на БЛС доктор Иван Маджаров съобщи, че в границите на годината са контрактувани основите на нещо положително, което ще се случи идната година. Съсредоточено беше вниманието към преходните и заключителните разпореждания от бюджета за НЗОК. Чрез градивен разговор са били изгладени различията и са реализирани положителни параметри, по думите му.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР