Няма нарушение на закона по отношение на издаването на заповедите

...
Няма нарушение на закона по отношение на издаването на заповедите
Коментари Харесай

Порожанов: Обезщетенията на засегнатите стопани абсолютно покриват стойността на евтаназираните животни

Н яма нарушаване на закона във връзка с издаването на заповедите на Българската организация за сигурност на храните за съществуване на огнища на чума по дребните преживни животни и тяхното уединяване, сподели на конференция през днешния ден министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с лед съвещание на Консултативния съвет по отглеждане на животни.

Той съобщи, че о безщетенията на засегнатите стопани безусловно покриват цената на евтаназираните животни . Оценката е по 190 лева за един брой овца и коза, а за животните под селекционен надзор е приблизително 250 лв. и доближава до 327 лв..

Субсидията за обвързана поддръжка до 83 лева на животно и преходната национална помощ от към 43 лева също ще бъдат изплатени този месец, сподели Порожанов. В четвъртък в общинските служби чиновници на МЗХГ ще бъдат по места, с цел да могат да подписват договорите за тези помощи при изискванията на форсмажорни условия. На дребните стопани с до 150 животни ще почистим дворовете - измиване и стерилизация, с цел да могат при повдигане на картината да населят бързо стопанствата си, уточни министърът.

" И сега да тръгнете да купувате, няма цена по-висока от тази, която им даваме, тъй че по никакъв метод не споделям претенциите им ", разяснява министър Порожанов в отговор на декларираното по-рано пред публицисти от страна на ръководителя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация в България Симеон Караколев, че тези пари не ги удовлетворяват и на следващия ден ще стачкуват пред земеделското министерството.

Димитър Зоров, ръководител на асоциацията на млекопреработвателите в България, сподели, че сега цената на една овца и коза е към 150 лв..-->

Протестиращите желаят по " де минимис " 20 лева за животно в цялата страна, вместо предлаганите 7 лева, което е нереалистично и непостижимо, поради дефицит в бюджета, разясни още министърът. Другото искане на асоцацията е стопаниите, които не са съумели да получат обвързано подкрепяне, поради анулирания член 23 от Наредба 3 за директните заплащания, да получат парите си. " За тази година, на момента не можем да променим изискванията, тъй като изискванията по наредбата са нотифицирани за две години ", изясни Порожанов.

" Убеден съм, че не им е толкоз импровизиран митингът ", разяснява още земеделският министър. Що се отнася до желаната оставка на отрасловия му заместител доктор Цветан Димитров министър Порожанов сподели, че с това няма да се решат проблемите на отглеждането на животни . Не е нужно да депозирам и своята оставка, сподели той.

Д-р Трифон Цветков, ръководител на Българския ветеринарен съюз акцентира, че чумата по дребните преживни животи е непознато у нас досега заболяване и е достижение на ветеринарните ни лекари, че са го разкрили. По думите му не би трябвало да има подозрение по това дали болестта съществув а.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР