Няма начин да се предпазим от манипулациите, които се извършват

...
Няма начин да се предпазим от манипулациите, които се извършват
Коментари Харесай

Експерт: Не можем да се предпазим от манипулациите на социалните мрежи

Няма метод да се предпазим от операциите, които се правят посредством обществените мрежи. Това сподели специалистът по киберсигурност Спас Иванов пред Нова телевизия.

Той изясни, че посредством мненията и харесванията във Фейсбук, да вземем за пример, може да се изготви доста прецизен профил на потребителя.

„ Тази обществена мрежа събира всевъзможни данни - за IP-адреси, от които сме се логвали, за това кои телефони с конфигурирано приложение „ спят” един и до друг”, сподели Иванов.

Той предизвести, че устройства като смарт часовниците могат да събират даже биометрични данни за притежателя си. Един от методите за това е като се мери пулсът на индивида при прочитането на дадена вест. Така също може да се сформират профили.

„ За да се продават, даже и по-скъпо, артикули посредством реклами, би трябвало да има точни данни на евентуалните консуматори. Така те могат и да се манипулират”, сподели още специалистът.

Манипулации преди избори се правили и посредством втурване на избрана информация за дадена партия или политик. Така към тях се насочвало вниманието основно на хората, които не са решили за кого да дадат гласа си.

Фалшивите вести също били инструмент за операция.

„ Хората, които заплащат за потреблението на тези способи, не правят престъпление”, сподели още Иванов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР