Няма място за свободни съчинения по бюджета на Варна, коментира

...
Няма място за свободни съчинения по бюджета на Варна, коментира
Коментари Харесай

Тодор Балабанов: Няма място за свободни съчинения по бюджета на Варна

 Няма място за свободни съчинения по бюджета на Варна, разяснява Тодор Балабанов, новоизбран общински консултант от ГЕРБ и доскорошен ръководител на локалния парламент. Позицията му е във връзка видеообръщението, в което Костадин Костадинов, претендент за кмет на Варна, споделя по какъв начин ще образува бюджета на общината.

Ето какво написа Балабанов в персоналния си профил във Facebook: 

" Когато се приказва за бюджет, няма място за свободни съчинения, по тази причина е значимо да създадем следните разяснения във връзка изказванията на " Възраждане ":

Кратък справочник по обществени финанси:

Първо изказване - " Бюджетът на Варна се дефинира от локалните налози и такси, които се събират от компаниите, които работят на територията на общината. "

Истината – Всъщност, бюджетът на Варна се дефинира НЕ САМО от локалните налози и такси, защото с изключение на тях в него влизат приходите и от услуги и права, предоставяни от общината; предписание с общинска собственост; санкции и имуществени санкции; лихви и неустойки; помощи и дарения. Освен това, данъчно задължени са освен компаниите, само че и физическите лица. И още един пропуск в интерпретациите - компаниите заплащат налози и към републиканския бюджет, които не се събират от администрацията на Община Варна.

Второ изказване - " Бюджетът се образува също по този начин и от една държавна дотация, която идва за делегирани действия, които се дефинират още веднъж от закона за държавния бюджет и техният размер е избран съгласно броят на жителите в общината. "

Истината - Държавната дотация за делегирани държавни действия не се дефинира единствено от броя на жителите в общината. Това е сложен индикатор, който включва разнообразни на брой фактори като брой учебни заведения, детски градини, обществени заведения, обществени услуги и други Освен дотацията за държавно делегирана активност, има и целева финансова дотация, която се образува от броя обитаеми места в общината, дължината на пътищата в километри и размера на територията на общината и други индикатори.

Трето изказване – " Община Варна сега изостава от европрограмите. Всяка община независимо дефинира стратегиите, по които да кандидатства и контактува и поддържа връзка непосредствено с европейските институции. "

Истината е - Община Варна е на една от челните позиции в страната по сполучливо предпазени европейски планове. Договорените средства по оперативни стратегии са над 500 млн. лева

Оперативните стратегии, които са доста значим лост за обезпечаване на европейско финансиране към бюджета, се ръководят от съответните министерства, а общините подават планове към тях. Затова е доста значимо положителното взаимоотношение с държавното управление! Разбира се, има и планове, които се финансират директно от Брюксел, като най-популярни измежду тях са стратегиите " Учене през целия живот " и " Младежта в деяние ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР