Няма място за притеснение за годността на питейната вода в

...
Няма място за притеснение за годността на питейната вода в
Коментари Харесай

Питейната вода на Стрелча не е замърсена, успокояват от РЗИ

Няма място за терзание за годността на питейната вода в Стрелча. Това съобщи пред БНР шефът на Районната здравна ревизия доктор Фани Петрова, откакто през вчерашния ден бяха арестувани двама водачи, които изсипват отпадни артикули и скална маса наоколо до вододайната зона на града.

Припомняме, през вчерашния ден, 11 март, горски инспектори задържаха двама водачи, пренасящи боклуци и скална маса в самосвали. Двамата са арестувани до момента в който разтоваряли товара в горска територия, наоколо до вододайната зона на Стрелча. Камионът е засечен с GSP система. Установено е, че отпадъците са от региона на рудник " Мали Кланидял ".

Изсипването на отпадъците е наложило вземането на спомагателни проби от водата, с цел да се уставно дали има повишени равнища на замърсяване. По думите на Петрова пробите от водата са заложени още нощес. Необходими са 48 часа за излизането на резултатите.

" Химията ще излязат през днешния ден, само че не чакаме на този стадий да има някакво замърсяване. Просто да изчакаме още няколко часа. Към момента хората ще си употребяват водата ", посочи още Фани Петрова.

Жители на Стрелча декларират, че боклуци от рудника не се депонират за първи път на въпросното място.

Припомняме, в края на месец ноември 2017 година Регионалната здравна ревизия в Пазарджик заяви, че в питейната вода на село Смилец, община Стрелча, има повишено наличие на нитрати. Тогава здравните управляващи предложиха питейната вода да не се употребява.

В края на месец февруари тази година поради влошени микробиологични индикатори, още веднъж имаше възбрана за приложимост на питейната вода в община Стрелча. Тогава се извърши хиперхлориране на водопреносната мрежа. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР