Няма мистерия с броя на починалите от коронавирус у нас,

...
Няма мистерия с броя на починалите от коронавирус у нас,
Коментари Харесай

Не мистерия, а гаф с броя на починалите от К-19

Няма тайнственост с броя на умрелите от ковид у нас, а следващият голям гаф на здравното министерство. След хаоса в наредбите свързани с носенето на маските, от който се възмути и премиера Бойко Борисов, в този момент стана ясно, че има съществени пропуски в  статистиката за инфектираните и жертвите на смъртоносната болест. Това си признаха на ексклузивен брифинг здравното министерство и " Информационно обслужване ".

ВИЖ ОЩЕ: Колко са умряли от К-19? Данните се разминават

Оказа се, че те са позволили безпорядък в електронната система за отчитане на статистиките за случаите на ковид у нас още в първия ден след решението за преустановяване на брифингите на Националния действен щаб и замяната им с данни от Националната осведомителна система за COVID-19.

След първичния потрес от разминаването в цифрите тази заран, се оказа, че са изпуснати 12 българи, издъхнали в болница от COVID-19 още през април. От тях петима или шестима са умряли в столични лечебни заведения.

Болници в София пък позволили и различен гаф - отчели умряли пациенти като жертви на ковид, без те да са умрели от това.

За скандалните пропуски признаха зам.-министърката Жени Начева, шефът на РЗИ-София доктор Данчо Пенчев, зам.-шефът на Националния оператирен щаб проф. Тодор Кантарджиев и представители на " Информационно обслужване ". Гафовете били в резултат на човешкия фактор, а неточности ставали сега на стрес.

В отговор на възмутените публицисти Начева не се съгласи, че става въпрос за безпорядък, а назова хаоса - " разминаване " сред обявените числа и цифри при въвеждането им от хартиения на електронния притежател.

Последно бяха и конкретизирани новозаразените за последното денонощие - 35 души, а умряли през последните 24 часа няма, удостовери зам.-министърката на здравееопазването.

Тя даде обещание, че от на следващия ден тъкмо в 8.00 часа Министерство на здравеопазването ще качва новите данни за предходното денонощие до среднощ и с настрана прессъобщение, с цел да бъдело по-удобно на медиите, които тази заран тотално се объркаха в разминаването сред числа и цифри.

Разминаването пристигнало, тъй като над 70 лечебни заведения и над 144 лаборатории вписвали данните си за случаите на ковид.

" По информация към 4 юни умрелите са общо 149. Реалният им брой обаче е с 10 повече – 159. Разликата се дължи на обстоятелството, че избрани лечебни заведения не са докладвали за всички смъртни случаи. А въпросните пациенти в действителност са издъхнали първоначално април ", изясни на брифинг зам.-министър Жени Начева.

Всички от умрелите са били с съпътстващи болести.

" През април една част от лечебните заведения са влизали в системата. Това са най-натоварените лечебни заведения и точно те са правили грешката да не качат 1-2 случая, тъй като са приемали друга причина за гибелта. След изясняване на лабораторния резултат обаче е ставало ясно и оттова е идвала разликата ”, изясни и проф. Тодор Кантарджиев.

" Нямаме никакъв интерес да лъжем дали проучванията са 1 200 или 1 250 и дали умрелите ще са с 10 повече или по-малко. Ако цифрите бяха безусловно същите, аз по-скоро бих се съмнявал, че нещо се е манипулирало. Сега просто се виждат пропуските ”, продължи той.

„ Едната неточност са погрешно качените данни. Втората идва от часовете, когато е трябвало да се равни към това в какъв брой часа ще се оповестяват резултатите. Това, което се случи е обикновено ”, изясни още той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР