Няма места в психодиспансерите в страната, научи bTV. Десетки са

...
Няма места в психодиспансерите в страната, научи bTV. Десетки са
Коментари Харесай

Няма достатъчно места в психодиспансерите и в страната

Няма места в психодиспансерите в страната, научи bTV. Десетки са и чакащите в листите на извънболничните центрове за психологично заболели.

Клиниката в Курило е претъпкана и сега няма свободни места. Оказва се, че там има пациенти, които остават с месеци и даже години. Причината е, че откакто завърши лекуването им няма къде да отидат.

34-годишният на Владимир Групчев се лекува в Курило. Бащата от в този момент се тормози какво ще се случи с него откакто бъде изписан и счита, че отговорността е на страната. Казва, че няма кой да поеме грижите за сина му.
Болната жена, изоставена пред кметството, ще бъде настанена в обществено заведение След случая тя е била приютена само от лелята на втория ѝ татко – Иванка
В болничното заведение има и пациент, който живее там от 23 години. Нежелан е от околните си.

„ Психиатричните лечебни заведения в България за жалост са превърнати в приюти”, споделя доктор Цветеслава Гълъбова, шеф на психиатричната болница. Според нея повода е в неналичието тук-там в обществените центрове и предпазените жилища, където би трябвало да се организира извънболничното лекуване.

Местата в тези центрове са 1800, а чакащите сега – 1400. Разкриването на нови центрове е мъчно, тъй като обществото счита, че тези хора са рискови.

Така единствено за предходната година са приети в болница и по-късно изписани близо 42 хиляди души с психологични разстройства. Как и дали са траяли лекуването си - не излиза наяве, защото липсва указател на психологично болните у нас.

След като бъдат изписани от лечебното заведение, вид пред психологично болните пациенти е да посещават дневен център, в който да бъдат социализирани и интегрирани в обществото. В столицата има единствено два такива с потенциал едвам 50 души.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР