Няма ли всички просто да се самоубием?Това беше странно заглавие

...
Няма ли всички просто да се самоубием?Това беше странно заглавие
Коментари Харесай

Мислите, че горещата вълна беше лоша? Климатът вече достига ключови повратни точки

" Няма ли всички просто да се самоубием? "

Това беше необичайно заглавие за комично вечерно предаване, само че се оказа, че английският комедиант Карл Донъли е избрал екологична тема, проявявайки безупречен нюх за подобаващия миг.

На фона на температурни върхове, падащи всеки ден при горещата вълна в Европа предходната седмица, навалица клиенти в бар в Източен Лондон изглеждаше само подготвена да оцени неговите тъмно хумористични закачки с екзистенциалната опасност, представлявана от климатичните промени.

Първата среща с коренно по-горещия свят акцентира какво е заложено на карта в решителната фаза от договарянията за използване на Парижкото съглашение от 2015 година, групов опит за отбягване на внезапни промени в климата.

Докато изследване след изследване демонстрират, че отражението върху климата - от рискови климатични условия до размразяване на полярния лед и повишение на нивото на океаните - надвишава първичните предвиждания, договарящите имат все по-малко време да се опитат да трансфорат стремежите, контрактувани в Париж, в действителни резултати.

" Толкова доста е заложено на карта през идващите 18 месеца или там някъде ", сподели Сю Рийд, вицепредседател по силата и климата в " Ceres ", американска организация с идеална цел, която се бори да насочва фирмите и вложителите към по-устойчиви пътища.

" Този интервал е от сериозно значение както за държавните чиновници, по този начин и за частния бранш, с цел да се обърне в действителност кривата, показваща нивото на излъчванията ", сподели Рийд пред Ройтерс.

През октомври подкрепяният от Организация на обединените нации Междуправителствен съвет за климатичните промени (IPCC) предизвести, че излъчванията би трябвало да стартират да понижават най-късно през идната година, с цел да има късмет да се реализира задачата на съглашението да се задържи покачването на световните температури до 1,5 градуса по Целзий.

След като излъчванията сега наподобява са на път да доведат до повишение на температурата с над 3 градуса, генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш предприе дейности, с цел да убеди държавните управления да поемат по-големи задължения преди срещата на върха в Ню Йорк през септември.

Казвайки на международните водачи, че неуспехът да се понижат излъчванията би бил " гибелен ", португалският посланик желае да сътвори подтик преди новия кръг на договаряния за климата, който ще се организира през декември в Чили.

Очаква се, че досега, когато Англия свика огромна следваща конференция в края на 2020 година, към този момент ще има приведени в ход проекти - най-малко на доктрина - за понижаване на световните излъчвания съвсем на половина в границите на идващото десетилетие.

" През идната година и половина ще станем очевидци на активност на климатичната дипломация, невиждана от подписването на Парижкото съглашение ", сподели Теса Хан, интернационален правист, специализиращ в климатичните промени и съуправител на Мрежата за правосъдни дейности по отношение на измененията в климата.

" Революция или колапс "

Докато дипломатическата атака става все по-интензивна, последните научни проучвания не оферират особена разтуха на договарящите. Американският климатолог Майкъл Ман има вяра, че излъчванията би трябвало да бъдат намалени още по-драстично, в сравнение с допуска Междуправителствения съвет за климатичните промени, тъй като е допустимо съветът да подценява какъв брой се е повишила температурата от прединдустриалната ера.

" Нашата работа по този въпрос демонстрира, че може да разполагаме с до 40 на 100 по-малко въглерод за изгаряне, в сравнение с допуска Междуправителствения съвет за климатичните промени, в случай че желаеме да избегнем ограничаването от стопляне с 1,5 градуса ", съобщи Ман, шеф на Центъра за систематични науки за земята в Пенсилванския щатски университет.

Ман приканва държавни управления да се отнасят към прехода към възобновима сила със същата упоритост, както към индустриалната готовност на Съединени американски щати през Втората международна война.

Засега нито една огромна стопанска система не се е вслушала.

Въпреки че през юни Англия даде подтик на Парижкото съглашение, обещавайки до 2050 година да реализира нулево чисто ниво на въглеродни излъчвания, страната, загрижена за Брекзита, е надалеч от положение на климатична война.

По същия метод, лансираната от Франция и Германия самодейност за приемане на сходна цел за Европейския съюз, остана като записка под линия на среща на високо ниво в Брюксел след опозиция от Полша, Чехия и Унгария.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп към момента продължава да се стреми да изведе от Парижкото съглашение страната, която е на второ място в света по изхвърляните замърсители.

Предвид несигурните вероятности за интернационално съдействие за стабилизиране на климата, от който зависи животът на Земята, някои стартират да се готвят за разпадането на света, който в миналото са познавали.

" Или радикално ще променим груповия живот на хората, като се откажем от потреблението на изкопаеми горива, или, по-вероятно, климатичните помени ще доведат до края на световната капиталистическа цивилизация, основаваща се на изкопаемите горива ", написа американският създател Рой Скрантън в есе, оповестено през април в " MIT Technology Review ".

" Или гражданска война, или колапс - и в двата случая, хубавият живот, какъвто го познаваме, към този момент не е вероятен ".

 

Лондон, 29 юли /Матю Грийн от Ройтерс/
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР