Няма конституционна пречка всеки прокурор да разследва главния прокурор. Решението

...
Няма конституционна пречка всеки прокурор да разследва главния прокурор. Решението
Коментари Харесай

Конституционният съд отсече: Всеки прокурор може да погне Иван Гешев


Няма конституционна спънка всеки прокурор да проверява основния прокурор. Решението на Конституционния съд по запитване на Министерския съвет от края на предходната година беше взето единомислещо, заяви БНР.

До питането се стигна след следващ отчет на Европейската комисия за народна власт посредством право към Съвета на Европа, известна като Венецианската комисия, в който се настояваше за конституционна промяна, с цел да се отстрани недосегаемостта на основния прокурор.

Текстът, по който са разсъждавали конституционните съдии, е, откакто “главният прокурор реализира контрол за правда и методическо управление върху активността на всички прокурори ”, допустимо ли е негов зависещ да го проверява без значение. “Да ” е единомислещият отговор на съда, тъй като това следва от основополагащия юридически принцин, че “никой не може да бъде арбитър на самия себе си ”.

По друго решение от през днешния ден с 9 на 3 гласа Конституционният съд отхвърли настояването на президента Румен Радев да бъдат оповестени за противоконституционни текстове от Закона за здравето, свързани с въвеждането на изключителна епидемиологична конюнктура. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР