Няма конфликт на интереси при президента Румен Радев заради назначението

...
Няма конфликт на интереси при президента Румен Радев заради назначението
Коментари Харесай

КПКОНПИ не откри връзка между Радеви преди брака им

Няма спор на ползи при президента Румен Радев поради назначението на бъдещата му брачна половинка като пиар на ръководените от него Военновъздушни сили. Това е приела антикорупционната комисия (КПКОНПИ), излиза наяве от регистъра на решенията й. Радев беше проверяван в качеството му на пълководец на Военновъздушни сили, какъвто беше преди избора му за държавен глава през есента на 2016 г. Той е следващият върховен общественик, който излиза чист от инспекция за спор на ползи.

Производството на Радев е формирано по сигнал, в който се твърди, че до момента в който е ръководил Военновъздушни сили, той е назначил Десислава Генчева (в момента Радева) за пиар, макар че по устав този пост трябва да се заема от военизирано, а не от цивилно лице, каквато е тя. Освен това ВВС плащали наем на жилище в София, в което Румен и Десислава Радеви живеели дружно. Другата част от сигнала е за договорка на президента от 2010 година, когато той е купил апартамент от 143 кв. м в столичния квартал " Гео Милев " за 168 хиляди лева. През 2005 година пък Радев е купил ведомствено жилище от Министерството на защитата, като едновременно с това е ползвал под наем втори длъжностен апартамент.

КПКОНПИ е открила, че през 2011 година Десислава Генчева е била назначена на работа във Военновъздушните сили като " старши специалист " в бранш " Финанси "  от генерал-майор Константин Попов. С последвало в допълнение съглашение към трудовия контракт през ноември 2014 година, когато главнокомандващ на Военновъздушни сили към този момент е Румен Радев, Генчева стартира да дава отговор и за връзките с обществеността, като извършва функционалностите на  “старши специалист “ в Канцеларията на командира на Военновъздушни сили. Тя остава на този пост до 2016 година, когато са прекъснати трудовите ѝ правоотношения. В решението на комисията се отбелязва още, че през 2016 година брачната половинка на Радев два пъти е положила ексклузивен труд, за което е получила в допълнение заплащане.

В последна сметка само разпорежданията на Румен Радев да се заплати изключителният труд на Генчева са били обект на инспекция за спор на ползи. КПКОНПИ установи, че назначението на Десислава Генчева като пиар на Военновъздушни сили се е случило преди повече от три години. Така е изтекла отминалостта за разглеждане на проблема. Във връзка със заповедите на Радев от май 2016 година, с които Военновъздушни сили изплаща изключителния труд на Генчева, комисията показва, че не е разкрила съгласуваност сред двамата. " От събраните по преписката доказателства не се откри Румен Радев и Десислава Радева да са живели на еднакъв адрес и да имат общи деца за проверявания интервал ", написа в решението на КПКОНПИ. Поради това комисията приема, че липсва частен интерес, който би могъл да повлияе върху безпристрастното и обективно осъществяване на пълномощията по работа от страна на Радев.

СДЕЛКИ

Производството по останалата част от сигнала, засягаща сделките на президента, е прекъснато. Комисията отбелязва, че през 2005 година, когато той е употребил под наем апартамент на МО и е закупил различен от ведомствения жилищен фонд, Румен Радев не е заемал висша обществена служба. КПКОНПИ акцентира, че когато въпросните покупко-продажби са сключвани, даже не имало правна норма, обвързвана с конфликта на ползи, която да може да бъде приложена, защото остарелият Закон за попречване и определяне на спор на ползи (ЗПУКИ) влиза в действие през 2009 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР