Няма конфликт между стратегическите интереси на Китай и Европа, категоричен

...
Няма конфликт между стратегическите интереси на Китай и Европа, категоричен
Коментари Харесай

Ли Къцян: Няма конфликт между стратегическите интереси на Китай и Европа

Няма спор сред стратегическите ползи на Китай и Европа, безапелационен беше китайският министър председател Ли Къцян на конференция в границите на Седмата среща на върха „ 16+1”. Според него схващането, че форматът разделя Европа, е неразбирателство.

Искаме да забележим и виждаме Европа като обединена и процъфтяваща партньорска страна, съобщи той и акцентира, че връзките ще бъдат програмирани в сходство с европейската нормативна база и правила.

Къцян и Борисов са се договорили за импорт на български тютюн в Китай. „ Разбрахме се за импорт на до 10 млн. тона тютюн на пазара на Китай”, съобщи китайският министър председател.

По думите му нееднократно министър председателят Бойко Борисов е изразявал желанието си за взаимоотношения с Китай, да вземем за пример за импорт на тютюн, тъй като от това зависи поминъкът на доста хора в страната.

„ Знаете, всяка година какъв брой проблеми имаме в изкупуването и дотирането на производството на тютюн. Именно по тази причина неколкократно сме говорили, даже в случай че би трябвало, те да дадат свои сортове. Да създадем по този начин, че да има пазар на продукцията”, означи от своя страна Бойко Борисов.

„ Помните, когато взехме решение да сменим засаждането на тютюна с карамфили или рози, или фризьорски салони, каква опозиция имаше. Затова сме работили в тази посока, с цел да се опитаме да намерим пазар за българските производители на листа тютюн”, добави той.

Според българския министър председател срещата „ 16+1” е необичаен късмет да се даде подтик в съдействието сред Европа и Китай.

„ С думите си Ли Къцян освен опровергава изказванията, че това е формат, който надали не разделя Европа, а дава доста ясна гаранция, че може да употребяваме опциите, които Китай има като пазар, туристи, високи технологии, в областта на селското стопанство, като един същински равносилен сътрудник във време, когато светът се тресе от търговски войни, от наказания и ембарго по всички типове направления”, уточни още Борисов.

Според ръководителя на Държавния съвет на Китай съдействието „ 16+ 1” би трябвало да остане във формат, който да е приобщаващ и за други участници. То би трябвало да остане отворено и да се основава на правилата на прозрачността, безапелационен беше той.

Приветстваме присъединяване и на други наднационални, интернационалните институции, организации, които работят с нас за това приобщаващо развиване, сподели Къцян.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР