Няма колизия между двете болници - едната е и за

...
Няма колизия между двете болници - едната е и за
Коментари Харесай

Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено, за персонала - не мога да кажа

Няма колизия сред двете лечебни заведения - едната е и за деца, и за възрастни, а другата е единствено за деца. Но отново споделям, че финансирането за държавната детска болница е обезпечено, по този начин ме увери министърът на опазването на здравето, изясни Димитър Главчев, представен от Българска телеграфна агенция.

Решението на кабинета докара до реакцията на Обществения съвет за основаване на Национална детска болница, съгласно който София и районът нямат финансовия и кадрови потенциал да захранят две огромни, многопрофилни детски лечебни заведения.

От Обществения съвет настояха служебното държавно управление да изясни решението си за одобряването на плана.

На решението реагираха с позиция и от Министерството на здравеопазването, откъдето обясниха, че в бъдещата частна болница " Мама и Аз " се плануват единствено 40 кревати за деца.

Малко по-рано Министерският съвет утвърди основаването на Многопрофилна болница за интензивно лекуване " Мама и Аз ", София, според законоустановения ред за задачата в Закона за лечебните заведения.

Процедурата по основаването на МБАЛ " Мама и Аз " е почнала през август 2022 година, обясниха от министерството. Съгласно показаната планова документи, вложителят " Търговска лига - Глобален аптечен център " АД има желание да сътвори МБАЛ " Мама и Аз ", която ще реализира активност на адрес: София 1528, регион " Искър ", ул. " Продан Таракчиев " 20-22.

Лечебната активност в болничното заведение ще се реализира по 39 медицински специалности, в 30 клиники и отделения, в които ще има общо 413 кревати. " Мама и Аз " обгръща лекуване на пациенти най-вече над 18-годишна възраст, а в структурата на болничното заведение е планувано единствено едно поделение по педиатрия. Това изрично се разграничава от желанието на страната да подсигури построяването на Национална детска болница единствено за лица до 18-годишна възраст с над 400 кревати, прибавиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

С решението на Министерски съвет е избран период от 48 месеца, в който шефът на сдружението да подаде заявление до министъра на опазването на здравето за издаване на позволение за реализиране на лечебна активност по реда на Закона за лечебните заведения.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР