Няма какво да информираме пациентите за промените в начина на

...
Няма какво да информираме пациентите за промените в начина на
Коментари Харесай

Хинков: Или ще върнем хартиените рецепти за спешните медици, или ще променим Наредбата

Няма какво да осведомяваме пациентите за измененията в метода на изписване на медикаментите. Те просто би трябвало да отидат в аптеката и да си получат медикамента. Тези, които трябваше да бъдат осведомени, са изписващите лекари и продаващите фармацевти, което е направено. От две години има опция да бъдат изписвани електронни предписания.

Това сподели министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков в отговор на въпрос на ръководителя на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов и омбудсмана Диана Ковачева за какво преди да бъдат въведени електронните наставления, не е била направена осведомителна акция за пациентите. Депутати от здравната комисия изслушват министъра по отношение на проблемите с отпущането на медикаменти посредством електронни предписания, като на изключителното съвещание участват и зам.-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов, шефът на „ Информационно обслужване “ Ивайло Филипов и ръководителя на ИАЛ Богдан Кирилов.

„ Този метод на изписване на предписания към този момент е проигран. На 7 август тази комисия взе решение да се промени Наредбата 4 за разширение на обсега на лекарствените артикули, които ще се отпускат по електронни наставления. Ние се забавихме с 3 месеца, с цел да бъдат отстранени бъговете, с които в този момент се сблъскваме. 65% осъществяване на рецептите по никакъв начин не е малко, само че

евентуално и тези 35%, които не са си ги получили незабавно, са си ги получили по-късно “,

сподели министърът.

Той обаче съобщи, че незабавните медици към този момент няма да могат да изписват предписания. „ Или ще променим Наредбата, или ще върнем хартиената рецепта особено за Спешна помощ. Третият вид е да снабдим с електронен автограф всички незабавни лекари “, заяви проф. Хинков.

Той сподели още, че следва още веднъж да бъде изменена и формулата, по която се пресмята дефицитът на медикаментите в СЕСПА, с цел да дава отговор съответно на наличностите на нашия пазар.

Изпълнителният шеф на „ Информационно обслужване “ Ивайло Филипов заяви, че междинният % на осъществяване на електронните предписания е 60% за седмицата от 16 до 22 октомври. Анулираните предписания следват низходяща наклонност – в понеделник, 16 октомври, те са били 11%, а в неделя, 22 октомври – 2%. В същото време

рецептите с опция за подмяна се усилват от 12% на 47%

От ИО са създали статистика и на възрастта на лекарите, които издават електронни предписания. „ Лекарят с най-вече издадени предписания – 159 е на 66 години, а на 15-та позиция по издадени електронни предписания е доктор на 83 години. Доколкото мога да чета числата, лекарите на над 60-годишна възраст са с преобладаващо присъединяване при издаване на бели електронни предписания, което значи, че имат съществени благоприятни условия във връзка с работата с компютърни технологии и мобилни приложения “, сподели Филипов. Той добави, че към този момент системата разчита по еднакъв метод медикаментите, които се внасят от производител и от успореден импорт.

Директорът на ИАЛ Богдан Кирилов акцентира, че има разлика сред успореден импорт и паралелна търговия. „ Паралелният импорт е обособена процедура по позволение за приложимост на лекарствен артикул, когато в страната към този момент има позволен за приложимост референтен артикул. Валидността на разрешението за успореден импорт е 5 години. Паралелната търговия в границите на вътреобщностните доставки може да се случва с разрешението за търговия на едро и не е належащо категорично позволение “, сподели той.

Информацията в системата СЕСПА е криптирана, а всяко деяние оставя диря. Към момента е допустимо да се подават данни единствено с 1 ден забавяне.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР