Няма каквато и да е причина българските родители да се

...
Няма каквато и да е причина българските родители да се
Коментари Харесай

Зам.-министър: Някой подклажда страховете и протестите срещу стратегията за детето

Няма каквато и да е причина българските родители да се съмняват, че някой може да си разреши да извежда деца от фамилиите. В това твърди зам.-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова в изявление за " 24 часа ".

За нея е необяснимо за какво някой подклажда митингите и продължава да всява суматоха у хората.

" Многократно и изрично бе декларирано от министерството, държавното управление и премиера, че такава тактика не се планува. Ние не работим по такава тактика сега, нито копираме норвежки, шведски или какъвто и да е било модел ", споделя тя.

Зам.-министърът акцентира, че обществените служащи и в този момент не могат просто ей по този начин да извеждат дете от фамилията, а би трябвало да има аргументи, доказани със правосъдно решение. Тя припомня, че също така и всяка една мярка на протекция, когато едно дете е изведено от фамилията и настанено в приемно семейство или в центъра за настаняване от фамилен вид, също предстои на правосъден надзор.

" Абсолютно безпочвени са терзанията на фамилиите, че обществените служащи могат да вършат каквото си изискат. За нас е значимо съществуващата система да бъде подкрепена и, в случай че е належащо, да бъде реформирана, само че това е професионален разговор, който водим с останалите сътрудници от ведомствата, с НПО-та и локалните управляващи ", споделя зам.-министърът.

Най-честите аргументи за настаняването на дете в приемно семейство или център от фамилен вид е, тъй като е изгубило родителите си или е изоставено, сочат данните на обществените служби. " Във всеки един миг, в който видим, че едно приемно семейство не дава качествена услуга, нашите служби се намесват, споделя Русинова. Тя дава образец с родители, поискали да изоставят детето си, родено недоносено, преди то да навърши година. Детето било настанено в приемно семейство, а родителите били подкрепени да създадат ремонт на жилището и да им бъде пуснат токът. Половин година по-късно си взели детето. При различен случай по сигнал на кмет обществените разкрили 5 изоставени от родителите си деца на възраст сред 1 и 12 година, едното от които с увреждане. Децата са настанени в приемна грижа, издирени са родителите, детето с увреждане е минало ТЕЛК, а след това е записано в дневен център за деца с увреждания. Останалите деца са записани в учебно заведение. Отпуснати са помощи за ремонт и след седем месеца децата са върнати в дома си.

" За мен е необяснимо за какво някой подклажда тези митинги и за какво продължава всяването на суматоха у хората. Искам да уверя родителите, че нашата цел като министерство е да поддържаме фамилиите, да осигуряваме грижа на най-нуждаещите се. Законът за протекция на детето цели да предотврати изоставянето, насилието и трафика над децата. Ако има пропуск в системата, ние би трябвало да бъдем алармирани, с цел да предприемем съответните дейности ", споделя зам.-министърът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР