Няма как в коалицията всички да сме на един акъл

...
Няма как в коалицията всички да сме на един акъл
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Няма предпоставки за предсрочни избори

Няма по какъв начин в обединението всички да сме на един ум и даже е съмнително всички да мислят едно и също, това значи, че са се наговорили. Дори при спор и замяна на реплики това е по-честният формат.

Това сподели вицепремиерът Томислав Дончев пред бТВ като акцентира, че няма земетресения и предпоставки за предварителни избори. Има леки трептения, като от движещо се транспортно средство “, счита той.

По мотив акциза върху бездимните цигари, станал мотив за замяна на реплики сред ръководещите, той уточни, че би трябвало баланс. „ Акцизът е специфичен вид взимане, основано на това, че стоката е нездравословна или първокласна. Ако бездимните цигари са по-малко нездравословни, то не трябва да имат същия данък като тютюна за пушене. Има страни, в които бездимните цигари са 30 на 100 от пазара. Има прогнози, че могат да минат и 50 на 100 ”, уточни Дончев.

Според него е рано да се даде оценка за председателството, някои от по-дългите процеси, които са стартирали ще дадат оценката. „ Например европейската вероятност за Западните Балкани, многогодишната финансова рамка, кохезионната политика - ще се види в идващите месеци ”, съобщи той.

„ Председателството не е единствено на държавното управление, а на България. Институциите, от които е имало потребност постоянно са били канени. Не се сещам в кои формати е трябвало да участва президентът ”, уточни Дончев във връзка рецензията на левицата, че президентът е бил изолиран от събитията.

По мотив трагичния случай на градежа на новото Народно заседание и компанията, обвързвана със зам.-министъра Султанка Петрова той уточни, че казусът би трябвало да се ревизира от прокуратурата. „ Доколкото знам тя се занимава и с случая, и с въпросния контракт и разбирам, че от официална позиция спор на ползи няма ”, сподели той.

По мотив китайските вложения той уточни, че е срещу едномерния възторг. „ Имаме 16+1 формат, той има и политическа част и инфраструктурна част и всичко е обвързвано с по-интензивна търговия и разговор сред Азия и Европа. Китай е голяма стопанска система с големи благоприятни условия и голям финансов запас. Опитваме се да не го вършим единствено на база заеми. Кредит или присъединяване на китайска компания като подизпълнител не е инвестиция. Инвестиция е когато вложителят поеме част от риска ”, разяснява Дончев с уточнението, че от китайската страна имат подготвеност да работят по този начин.

Логиката е когато има вложител, без значение по кой режим минава, той поема част от риска, добави Дончев и добави, че е допустимо строителството на Белене на база реакторите, които притежаваме и е говорено за тунел под Шипка.

Реформата в администрацията върви, само че някои старания не се виждат незабавно. Сега се работи по свързаността сред администрациите и по думите му има упоритостта до края на годината администрациите от всевъзможен вид да споделят електронно. Той посочи, че има 7 проблематични общини от общо 250.

По мотив отпадането на удостоверителни документи Дончев съобщи, че там има тежка опозиция. Предвижда се когато основен секретар или даже министър не извършва вълните на модернизацията да има правото да бъде наказван и даже уволнен.

По мотив конфликта в Ботевград сред роми и служители на реда и пост на брачната половинка му Светлана в обществените мрежи, той разяснява, че служител на реда не може да се бие и това е директна провокация към страната. „ Те вървят по тъничък лед - да си свършат работата, да опазят себе си и сътрудниците си и да не упражнят полицейско принуждение. ”/БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР