Няма как в днешни дни да се случи форум на

...
Няма как в днешни дни да се случи форум на
Коментари Харесай

Ива Дойчинова: Руската инвазия в Украйна промени координатната система на всички

Няма по какъв начин в днешни дни да се случи конгрес на високо равнище, по каквато и да е тематика, и да не тръгнем от войната. Руската инвазия в Украйна промени координатната система на всичко. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " програмният шеф на Радио " Фокус " - Ива Дойчинова, която участва на Софийския стопански конгрес, където политици, посланици и бизнес водачи показаха единодушно одобрението си към ясната позиция на новото държавно управление за принадлежността на България към Европейски Съюз и НАТО и поддръжката й за Украйна.

" Всяка една икономическа стъпка, развитие или съюз оттук нататък ще минават 

през ориентацията от коя страна на барикадата сме ние. И това е доста основно, тъй като всички посланици, които взеха присъединяване в тази среща – Кенет Мартен от Съединени американски щати, от Германия Ирене Мария Планк, Австрия – Андреа Икич-Бьом, и Украйна – Олеся Илашчук, споделиха, че нашата междинна по величина страна е основна геополитически в този миг и похвалиха нейната роля в развиването на спора, бързото диверсифициране във връзка с енергийните източници, които са разнообразни от съветското гориво, и като цяло какъв брой е значимо да се определим. Нека да кажа, че имаше една доста прочувствена тирада първоначално – това беше президентът Росен Плевнелиев, който на няколко пъти посочи, че колкото по-бързо Украйна бъде призната в Европейския съюз, а България – в " Шенген “ и еврозоната, толкоз по-добре за Съюза. Той в действителност го повтори няколко пъти. Цитирам го: " Моят съвет ще бъде: Подпишете декларацията за европейското участие на Украйна в НАТО и Европейски Съюз колкото може по-бързо “. Олеся Илашчук, посланикът на Украйна, несъмнено, беше по-емоционална. Нормално е, тъй като това, което се случва в Украйна, става от ден дневно все по-опасно, по-страшно, по-зверско. Тя употребява думата " безчовечие “ безусловно и след гърмежа на стената на Каховския язовир, за който към момента не се знае тъкмо кой е предизвикал тази голяма вреда, която назоваваме и екоцид, тя сподели, че безусловно виждаме последващи терористични офанзиви в Запорожието и руснаците продължава да нарушават все по-лошо и по-крайно интернационалното право и би трябвало да дават отговор за това ", заяви Дойчинова.

Тя означи, че политическите послания от събитието са били свързани най-много с въздействието на съветската инвазия в Украйна върху българската геополитическа обстановка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР