Няма как проектът за АЕЦ „Белене“ да бъде изграден без

...
Няма как проектът за АЕЦ „Белене“ да бъде изграден без
Коментари Харесай

Експерти вкараха АЕЦ Белене отново в окото на бурята


Няма по какъв начин планът за АЕЦ „ Белене “ да бъде построен без държавна поддръжка. Това разяснява енергийният специалист Антон Иванов в презентацията си „ Преглед на ограничаващите условия за нов нуклеарен план с частен вложител без държавно присъединяване “. Прегледът бе изработен по време на спорен конгрес, проведен от Българския енергиен и минен конгрес (БЕМФ) в Народното събрание.

В поддръжка на мнението си Антон Иванов уточни съответните законовите правила, които обрисуват отговорностите на страната. Иванов разяснява и формите на държавна помощ, които могат да бъдат осъществени. Формите на държавна поддръжка могат да бъдат под формата на капиталова поддръжка, държавни гаранции за заем и други, както и като оперативна поддръжка. Чрез контракти за разлики, или контракти за обезпечени цени.
Държавна поддръжка може да има без оказване на държавна помощ, уточни още Антон Иванов. Като образец за такава той уточни апортирането на активи, или акционерно присъединяване, както и приватизацията на плана (за АЕЦ „ Белене “), посредством опазване на подобаващ дял. Енергийният специалист се спря и на съществуващите до момента възможни форми за държавна помощ в лицето на двата огромни плана в Европа – АЕЦ „ Пакш “ и АЕЦ „ Хинкли пойнт С “ във Англия.

Антон Иванов обърна внимание и на смисъла на механизма за обезпечаване на нови мощности, които съществуват в българското законодателство. На тази база той очерта опциите на концепцията за народен обект, която дава цели при построяването на сериозна инфраструктура.

Докладът на Българска академия на науките за АЕЦ „ Белене “ има основни дефекти, означи от своя страна Иван Костов. Бившият министър председател показа мнението на Центъра за разбори и ръководство на риска. На първо място като дефекти той очерта прогнозите за недостиг на мощности в България, на второ финансовия модел на плана АЕЦ „ Белене “ и на трето във връзка с оценката на рисковете на създадените сюжети. „ Недостатъците вършат недостоверни заключенията “, съобщи Костов, като уточни, че прогнозите за електропотреблението да вземем за пример са погрешни, както и че са направени с разнообразни предиктори и мощно разнообразни от формалните по трендовете в това число до 2040 година „ Българска академия на науките надценяват мощно броят на популацията спрямо прогнозите на Национален статистически институт “, сподели още той. По думите му погрешни са също по този начин и прогнозите за популацията на страната и нарастването на жилищната повърхност.

„ Най-ниската тяхна прогнози за 2040 година е з а 6 млн. 815 хиляди (жители на страната), до момента в който най-високата е за 6 млн. 378 хиляди души. Същото по думите на Костов се отнася и във връзка с потребна жилищна повърхност.

Бившият министър председател уточни като повишени в отчета на Българска академия на науките и на темповете на Брутният вътрешен продукт - с 4,2 и 4,4 пункта и в това число и по отношение на прогнозата за темповете на растеж, обрисувани от МВФ. В отчета на академията на науките, съгласно Иван Костов не се регистрира и „ въздействието на най-малко две доста евентуални стопански рецесии до 2040 година “. “Не регистрират действителната обстановка във връзка с българското електропотребление “.

Прогнозата на Българска академия на науките за чистия районен експорт не регистрира оценките за района, съдържащи се в отчетите на Европейските енергийни регулатори “, уточни още той, а в допълнение обърна внимание и на идния старт на Топлоелектрическа централа „ Варна “. Костов не спести и рецензиите си във връзка с обрисуваните упования за цената на електрическата енергия. В допълнение той обърна доста внимание и на другите комбинации, заложени от създателите на отчета на академията на науките, като по думите му, изводите са насъбрани точно въз основа на това количествено струпване, а не въз основа на други по-значителни фактори. Заключението на Иван Костов е, че от отчетът на Българска академия на науките не следва да се взема рекомендация за плана за АЕЦ „ Белене “. По думите му, министерство на енергетиката даже би следвало да проучва професионалната отговорност на Българска академия на науките при правенето на този отчет. Бившият министър председател съобщи, че това мнение е предоставено към този момент на енергийното министерство, а и на по-високо равнище.

Острите думи на някогашния министър председател бяха последвани и от други съперници на плана за АЕЦ „ Белене “, като следвайки този звук огромна част от присъстващите обявиха негативното си отношение.

Очаквайте детайлности
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР