"Няма как през референдум да промениш Конституцията. Това става чрез

"Няма как през референдум да промениш Конституцията. Това става чрез ...

Александър Сиди: Няма как през референдум да се промени Конституцията.

"Няма как през референдум да промениш Конституцията. Това става чрез Велико народно събрание". Това каза депутатът от "Обединените патриоти" Александър Сиди в телевизионно интервю. По думите му подобни твърдения на опозицията са манипулативни.

В четвъртък депутатите отмениха ключова точка от закона, а именно, че не може да има обществени допитвания по теми, свързани с компетентността на Велико народно събрание. След като тази точка е отменена стои въпросът дали вече гражданите ще могат да се произнесат за формата на управлението на държавата.

Например - на референдум да решим, че ще бъдем президентска република и така ще се наложи свикването на Велико народно събрание, което да изпълни волята на народа. „Конституцията не забранява да се пита народът по какъвто и да било въпрос.

Това беше заложено в закона, което ние променихме сега. Не виждам нищо лошо в това демократично да попитаме хората дали искат президентска република. Вярвам в това, че всеки един български гражданин има право да каже каква форма на управление иска“, коментира Александър Сиди.

Източник: blitz.bg