Няма как председателят на Европейския парламент Антонио Таяни да бъде

...
Няма как председателят на Европейския парламент Антонио Таяни да бъде
Коментари Харесай

Светослав Малинов: Борисов систематично дискредитира парламента

Няма по какъв начин ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни да бъде обезпокоен от полупразна залата в Народното събрание, какъвто претекст се появи към оставката на Димитър Главчев, сподели пред БНР евродепутатът Светослав Малинов.
Още повече, че господин Таяни е човек с доста огромен и многообразен опит, познава и нашия Балкански район. А и особено, когато приказваме за цялостна или непълна зала, Европейският парламент предлага доста огромно многообразие, в това число и разнообразието съвсем празна зала, защото по време на пленарната сесия в Страсбург ние имаме и извънредно доста интензивности отвън нея и срещи, тъй че това е несериозно като отношение към българския парламент, съобщи Малинов.

Той разяснява концепцията, че поради европредседателството би трябвало да се вършат разнообразни взаимни отстъпки, не е здравословна. Аз не мисля че това е здравословно. Ако една народна власт е здрава, може да издържи един сериозен политически спор. Председателството не значи да спре политическият живот в страната или всички да стартират да се държат по радикално друг метод. Това освен би било лицемерно, това би било и нездравословно. В последна сметка ние имаме такава обстановка сега, в която нараства опълчването, нараства недоверието към държавното управление и няма да се увеличи рейтингът на Народното събрание, който някак си от доста време от доста години е застинал на доста ниски стойности. За което, несъмнено, съществена заслуга имат ръководещите и най-много Бойко Борисов, който от години дискредитира българската институция " парламент ".

Аз даже мисля, че той не го прави умишлено. Не бих му вменил някакво злокобно желание да дискредитира Народното събрание, просто поредност от дейности демонстрират, че Народното събрание не е най-важното място, уточни Малинов.

Ако би трябвало да бъдем напълно откровени, непосредствено можем да кажем, че в България при ръководство на ГЕРБ ние нямаме разделяне на управляващите по оста изпълнителна-законодателна. Вижда се с просто око. Вие можете ли да си визиите, че ръководителят на българския парламент е равнопоставен на българския министър председател, че по конституция даже е над него, не можем като си напомним ръководителите на Народното събрание през последните години. Когато става дума за избиране на ръководител на парламент, в доста европейски страни се избира политика с максимален престиж, подобен човек който несъмнено може да задава дневен ред на Народното събрание, даже обратно на волята на премиера и на болшинството по избрани тематики, някакъв тип, по този начин да се каже, охранител, само че на Българската конституция, не на нещо друго. Представете си в тази роля Волфганг Шойбле в Германия при канцлер Меркел и ще разберете, че това има смисъл. Представете си нашите ръководители, в това число новоизбраната Караянчева, против Борисов като престиж и ще разберете какво става сега, разяснява евродепутатът.

В България става систематична дискредитация на Народното събрание, която ние възприемаме като нещо обикновено и самия акт, след който беше заставен, или не знам по какъв начин да се изразя, след който беше подадена оставката, излиза наяве, че Народното събрание не е висшият орган, че не там се взимат най-важните решения, даже когато става дума за персонално решение на ръководителя на Народното събрание, сподели още Светослав Малинов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР