Няма как, не българската прокуратура, българската постсоциалистическа държава, българската преддемократична

...
Няма как, не българската прокуратура, българската постсоциалистическа държава, българската преддемократична
Коментари Харесай

Данаил Кирилов: И прокурорите не харесват проекта за конституция |

Няма по какъв начин, не българската прокуратура, българската постсоциалистическа страна, българската преддемократична страна по един или различен метод е обвързвана с историята. Така правосъдният министър Данаил Кирилов отговори на въпрос дали се разграничава от оценката на Венецианската комисия, че прокуратурата ни е направена по руски модел. Според Кирилов на 7 страни в конституциите главата за права на жителите била като тази в съветската конституция. Кирилов обаче не посочи кои тъкмо са тези страни, само че съобщи " търсете я тази глава във френската конституция ".

Като отговор на нашето предложение бяха и декларациите на прокурорите, тъй като и те се усещат наранени от нашето предложение , сподели още Кирилов на излизане от националното заседание на прокуратурата, което се организира в държавната резиденция Бояна.

Разчитам на един рационален, открит, безпристрастен, некорумпиран политически спор. Не мога да разгадавам на различен, с изключение на на гласовете на сътрудниците на ГЕРБ, сподели Кирилов запитан дали разчита на помощта на Движение за права и свободи. ГЕРБ няма задоволително гласове независимо да внесе плана за Конституция – трябват 120 гласа, а за приемането на решение за привикване на Велико национално заседание трябват 160 гласа в Народното събрание.

‘Каквото и да осъществим, даже да ги разделим на препоръки, безусловно самостоятелни...Виждате нашето предложение съвета на съдиите да бъде с 15 члена, несъмнено професионалната квота да има приоритет над квотата на Народното събрание, отново ще се измисли проблем за който да уведомяват Европейските институции ”, съобщи Кирилов. Според него, в случай че всичко е изпълнено отново ще има недоволни, тъй като някои хора нямало да имат тези.

Идеите на ГЕРБ за смяна в правосъдната система

В концепциите на ГЕРБ за промени на конституцията в действие остава пълномощието на основния прокурор да реализира методическо управление върху активността на всички прокурори, което е тъкмо руският модел на прокуратурата. Предлага се на всеки 6 месеца основният прокурор да показва отчет за активността си, а Народното събрание го изслушва и по съответни каузи, в случай че реши, само че няма вписана глоба против него. Освен това се планува се законодателна самодейност да имат Съдебния съвет на съдиите и Съдебния съвет на прокурорите. Тези нови органи на правосъдната власт ще заменят настоящия Висш правосъден съвет (ВСС). Органът на съдиите е от 15 членове – 7 се избират от системата, 6 от Народното събрание, а ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд са по право членове. При прокурорите съветът е от 11 души, 5 са избор на Народното събрание, 5 се избират от прокурорите и следователите, а основният прокурор е член по право.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР