Няма как феновете на футбола да не са забелязали екзотичния

...
Няма как феновете на футбола да не са забелязали екзотичния
Коментари Харесай

Коя е напитката, по която всички футболисти полудяха?

Няма по какъв начин почитателите на футбола да не са забелязали екзотичния кръговиден съд със сламка в ръцете на топ играчите Лионел Меси и Луис Суарес. Напитката се споделя мате , само че е позната още и като шимарао . Но какво съставлява тя, от кое място произлиза и за какво е толкоз известна?

Корени на дървото

Мате e вечнозелено дърво, особено за граничната зона сред Аржентина, Парагвай и Бразилия. Както самото дърво, по този начин и запарката от изсушените му листа и меки клончета, наречена мате, са завещание от индианските племена гуарани. Още тогава сушените листа от „ божественото дърво “ са имали голямо обществено и религиозно значение.

Чаят превзема света

На Аржентина се дължи към 60% от международното произвеждане на мате. Аржентинците пият мате като локален сурогат на кафето и чая . За емигрантите от Южна и Централна Европа пиенето на напитката е метод да почувстват Аржентина като собствен дом. Да си изградиш усет за горчивата напитка е означавало да се превърнеш от преселник в аржентинец.
 мате ThinkStock/Getty Images
Как се пие

Мате се пие с железна сламка от куха кратуна . Освен от кратуна, наричана също мате или калабас, мате се пие в съдове направени от сребро, скотски рога, порцелан, стъкло или дърво.-->

Значение на думата

Думата мате произлиза от езика кечуа и значи съда или кратунката за запарване. Конкистадорите назовават сушените листа yerba (трева на испански), защото локалните им го продават към този момент изсушено и смляно.

Действие

Като мощен натурален стимулант , мате има неповторимата дарба да разбужда, да ободрява индивида и да избистря мозъка му, без да предизвиква раздразнителност като кафето. Растението даже работи успокояващо на нервната система. Сваля равнищата на неприятния холестерол и убива апетита, заради което през днешния ден се счита за едно от най-хубавите средства за понижаване на тежестта.

Ден на мате

В Аржентина има Национален ден на мате, който е на 30 ноември . В провинциите Мисионес и Кориентес вършат годишни фестивали, отдадени на растението.

Матето и спорта

Матето към този момент е огромен шлагер и във Висшата лига, а най-запалени по него са в Тотнъм, повлияни от Ерик Ламела и мениджъра Маурисио Почетино.

И още:

Спорт
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР