Няма как екип да излезе от „Пирогов” и да помогне

...
Няма как екип да излезе от „Пирогов” и да помогне
Коментари Харесай

Шефът на Пирогов проговори за скандала с пациента, ударен от кола пред болницата

Няма по какъв начин екип да излезе от „ Пирогов” и да помогне на блъснат на кръстовище пред болничното заведение човек, изясни в особено известие до медиите шефът на болничното заведение проф. Асен Балтов. Изявлението му идва след случай, при който човек пострада на метри от болничното заведение, а свидетелка на станалото, отишла да потърси помощ в най-близкото място – точно „ Пирогов”, била посъветвана да се обади на тел. 112.

Ситуацията може да звучи неуместно, само че за нея има пояснения. Причините, които проф. Балтов акцентира, са три:

– В болничното заведение няма екипи, които да се отзовават на постъпили сигнали за произшествия отвън територията на лечебното заведение, а в случай че лекарите изоставен болничното заведение, с цел да отидат на местопроизшествието, това би сложило в риск здравето и живота на пациентите в незабавни положения, които към този момент са в нея.

– У нас работи Единен европейски номер за незабавни повиквания – тел. 112, в системата на който са включени Министерство на вътрешните работи, пожарната, незабавната помощ, Министерството на превоза, БЧК, морското избавяне, планинското избавяне и други

– Именно тел. 112 е предопределен за произшествия, застрашаващи здравето, живота, сигурността и имуществото на жителите и обезпечава безвъзмезден достъп до всички служби за незабавно реагиране.

„ Предвид горното, очевидците и/или участниците в произшествия застрашаващи живота и здравето на жители, следва да подават навреме сигналите си за това на тел. 112, който им подсигурява бърза и съответна реакция от страна на способените служби”, показва проф. Балтов.

„ В момента на влизане в кабинета на незабавно поделение с искане за доктор за оказване на незабавна здравна помощ на мястото на случая в кабинет № 105 (хирургичен) е имало 10 пациенти със незабавни положения, очакващи незабавни диагностични и лечебни действия. Всички екипи на незабавно поделение са били ангажирани с диагностика, съвещания и лекуване на пациенти в незабавно положение. Същия ден в Спешното поделение на болница „ Пирогоов “ е оказана помощ на близо 770 пациенти, като единствено през съответния кабинет са минали съвсем 100”, показва още той.

„ Що се касае до положението на пациента след неговото приемане в незабавното поделение на лечебното заведение, Ви известявам, че лицето е навреме прегледано от интердисциплинарен екип и в детайли диагностицирано. По преценка на дежурните незабавни медици, пациентът остава за лекуване в Реанимационното поделение на Клиника по неврохирургия, където му се ползва реанимационно лекуване, подложен е под интензивно наблюдаване и се правят всички нужни мероприятия по диагностика и съвещания. Пациентът е с черепно-мозъчна контузия. Към момента пациентът е контактен, съответен и остава на лекуване в Клиниката по неврохирургия”, показва още той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР