Няма как да се стигне до масово унищожаване на пчелите

...
Няма как да се стигне до масово унищожаване на пчелите
Коментари Харесай

Застрашени ли са пчелите у нас от американски гнилец?

Няма по какъв начин да се стигне до всеобщо заличаване на пчелите поради заболяването американски гнилец. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Бургас Емил Янев, член на управителния съвет на „ Пчеларско сдружение- Бургас “ във връзка открития американски гнилец по пчелни кошери във Врачанско.
" По принцип това не е заразно заболяване и не е като африканската чума по свинете. Няма по какъв начин пчеларството в България да бъде затрито от тази болест, а по скоро би могло да бъде затрито от дребния кошерен бръмбар, който го има в Италия, само че за наше благополучие той не вирее на нашите ширини, тъй като не устоя на мраз ", разясни Янев. По думите му това е болест, която се придвижва единствено и само, в случай че пчеларят не е деликатен, не я открие в точния момент или придвижва инфектирани рамки от един кошер в различен.
" При разкриване на заболяването американски гнилец, пчелното семейство се умъртвява и кошерът се изгаря. Американски гнилец има във всеки един пчелин в България, само че той не се демонстрира във всеки кошер. Когато има добра хигиена в пчелина, кошерите се третират и рамките се подменят, американският гнилец не се демонстрира ", посочи Емил Янев. По думите му, в случай че някой пчелар си изостави пчелина и не го поглежда и някое семейство е заболяло, пашата пресъхва, т.е. няма от кое място да взимат нужната им храна, по този начин те потеглят да дебнат и нормално разграбват по-слабите кошери.
" Влизайки да разграбват запасите на даденото семейство, по този метод те се заразяват и придвижват болестта в техните си кошери, като това е един от методите на разпространяване на заболяването ", добави Янев. Той съобщи, че няма мотиви за съществени терзания поради американския гнилец.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР