Няма как да се прави електронно управление с аналогови политици,

...
Няма как да се прави електронно управление с аналогови политици,
Коментари Харесай

Дончев: Няма как да се прави електронно управление с аналогови политици

Няма по какъв начин да се прави електронно ръководство с аналогови политици, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в Народното събрание на полемика за електронно ръководство. По време на разискването Дончев прикани " хартията да се употребява единствено за изобразително изкуство ".

Депутатите взеха решение, с което задължават Дончев да показа " отчет за настоящото положение на създадените хоризонтални съставни елементи за електронно ръководство и методите за ускоряването им " до 31 март.

Дискусията беше провокирана от Българска социалистическа партия, които желаеха основаване на краткотрайна парламентарна комисия, която да ревизира какъв брой са изразходваните средства за електронното ръководство и да се сформира проект, само че предлагането им беше отхвърлено.

" Един от най-големите проблеми на електронното ръководство са самите администрации ", сподели депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. Той прикани " като законодатели, с цел да облекчим жителите, би трябвало да забележим по какъв метод да накараме самите администрации да създадат крачка напред ".

" Не е казусът дали от Българска социалистическа партия не знаем какво е електронно ръководство, а че министрите не знаят ", сподели депутатът Българска социалистическа партия Георги Свиленски, защото от трибуната бяха представени разнообразни избрания за това. " Единственото, което сте създали, е в Национална агенция за приходите, Агенция " Митници " и здравната каса да има апаратче за билетчета. Хората чакат на същите опашки, само че с билетче. Това ви е електронното ръководство ", сподели Свиленски.

" Няма по какъв начин да има електронно ръководство без виждане и дизайн за цялостната система. За да може всяка инвестиция да отива на мястото си, да построява цялата структура ", сподели Дончев. Той добави, че електронното ръководство не може да се сведе до пазаруването на компютри и принтери, и съобщи, че за пръв път има ясна платформа за въвеждането му.

" Електронното ръководство не може да се случи естествено и от единствено себе си. Административната промяна не може да бъде оставена на администрацията. Задачата е на политиците, администрацията не може да реформира сама себе си ", изясни Дончев. Той прикани депутатите от левицата и от Движение за права и свободи, които ги поддържаха, да ревизират уеб страниците за оперативните стратегии на Европейска комисия, по които се финансират плановете за електронно ръководство. Той сподели, че до момента няма положителни резултати, тъй като всяко ведомство единствено си е предписание електронни услуги, което към този момент не е допустимо. Това е една от гаранциите, че нещата ще се случват, приключи Дончев.

С 2.42 млн. лева Държавна организация " Електронно ръководство " (ДАЕУ) прави инвентаризация на " информационно-комуникационната инфраструктура " на държавната администрация. Проектът е финансиран от Европейски Съюз, а националното съфинансиране е 363 771 лева След като стане известно с какъв програмен продукт и хардуер разполага администрацията по плана, ще бъде основан указател на електронните услуги.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР