Няма как да се откажем от българската история в Македония.

...
Няма как да се откажем от българската история в Македония.
Коментари Харесай

Акад. Георги Марков: Никакви компромиси с историята за македонците! Това да не е Женският пазар!

Няма по какъв начин да се откажем от българската история в Македония. Това споделя историкът учен Георги Марков в изявление за "Труд ".

"Та съседите ни в една заран на 1944-а са се събудили македонци. Не може да приемем тяхната теза, по какъв начин по този начин страната ни ще преглътне този цинизъм? ", безапелационен е ученият.

"САЩ ще пробутат Северна Македония в НАТО, това е ясно. Чичо Сам гони Дядо Иван от Балканите, обаче за Европейския съюз това е много по-сложно. Там елементарно няма да стане, а и чичо Сам няма по какъв начин да ги пробута, тъй като няма интерес ", счита Георги Марков.

Историкът цитира някогашния македонски министър председател, български жител Любчо Георгиевски, който сподели преди години: "Ние би трябвало да признаем българското минало до края на Втората международна война. А София би трябвало да признае сегашното – че Тито е основал някаква македонска нация. Те обаче споделиха: "Как по този начин, ние щом имаме македонска нация, би трябвало да имаме национални герои ", споделя Георги Марков.

"Още като бях шеф на Института по история към Българска академия на науките те споделяха: "Много са героите. Гоце Делчев, Даме Груев и Яне са наши. Вие си вземете Тодор Александров и Иван Михайлов. " Тогава още не бяха протегнали ръка и на Тодор Александров… Такова предписание с историята е светотатство ", споделя историкът.

"Вижте още от "предложенията " им: За Илинденско-Преображенското въстание споделят: Ние си имаме Илинденско, вие вземете Преображенското. Моля? Това да не е Женския пазар! Няма по какъв начин да стане. Никакви взаимни отстъпки “, безапелационен е ученият.

"Няма по какъв начин да се откажем от българската история в Македония! Това те би трябвало да го схванат, а ние не би трябвало да плюем върху себе си и върху гробовете на нашите предшественици. Та тези млади юнаци са починали за една национална идея, само че това не е идеята за самостоятелна македонска страна ", декларира Георги Марков.

По мотив двустранната комисия, която би трябвало да реши историческите въпроси сред двете страни, той споделя: "Гърците държаха 30 години Македония надалеч от НАТО и съумяха. Подходът им беше печеливш. Отказаха Скопие от така наречен антично завещание за Александър Македонски. А ние подписахме контракта с македонците, с цел да угодим на чичо Сам (САЩ). Получи се по този начин, че политиците споделиха: "Ето, тук има едни историци, те ще свършат работа ". А в действителност авансово беше ясно, че комисията няма по какъв начин да помогне ".

Георги Марков изясни, че в Македония към този момент много генерации са възпитавани в друга история. "Самият Никола Груевски преди 4-5 години беше споделил: "Как по този начин българите имат градове, които се споделят Гоце Делчев и Сандански? Това са наши национални герои. Аз това съм го учил в учебно заведение! " Е, да, само че той е учил една фалшифицирана история с промит мозък ", споделя Георги Марков.

По мотив думите на македонския президент Стево Пендаровски, който сподели, че, че Гоце Делчев е българин, само че желал да се бори за самостоятелна македонска страна, историкът изяснява: "Това е също цялостна нелепост! Нашият учен Любомир Милетич е събрал спомените и на Гоце, на Даме Груев и те три пъти са издавани. Даме споделя: "Ние знаехме, че няма да има второ Съеднение, няма да има втора Източна Румелия, съседите ни няма да разрешат това да стане. Ние се борим за автономност, желаеме самостоятелна Македония, само че с бъдещо присъединение към България ".

"Все още македонците не са се пробвали да си "присвоят " и огромния българин Иван (Ванче) Михайлов “, споделя историкът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР