Няма как да оцениш себе си, ако не се сравниш

...
Няма как да оцениш себе си, ако не се сравниш
Коментари Харесай

Ваня Кастрева: Митът за търговия с матурите ще бъде разбит

Няма по какъв начин да оцениш себе си, в случай че не се сравниш с другите. Toва споделя началникът на Регионалното ръководство по обучение в София в изявление пред " Монитор ".

- Г-жо Кастрева, идната седмица ще се проведат държавните зрелостни изпити и външното оценяване на 7-и клас. Какви ограничения са взети, с цел да няма преписване?
- Вярвам, че в София ще преминат по спокоен метод, както предните години. За мен доста значим детайл са построените връзки на доверие сред учителите и учениците, както и възпитаното възприятие за отговорност у зрелостниците. Трябва да се подсигурява спазването на разпоредбите и равнопоставеност на всички. Важна роля за това има предварителната работа със зрелостниците и инструктажите, които им са направени, преди да се явят на изпит. Отговорността на квесторите също е значима. Не би трябвало да изключваме и родителите, които би трябвало да познават разпоредбите, отговорностите и отговорностите на децата си. Директорите също имат предварителна работа, тъй като камерите би трябвало да са насочени по метод, който да подсигурява положително качество на картината и обсег в цялата залата.
- Какви са ограниченията, които са взети в деня, в който се организират матурите?
- И тази година в залите, в които се организират ДЗИ, е проведено видеонаблюдение, а платформата „ Безопасно учебно заведение “ подсигурява съгласуваност сред изпитните зали, Регионалното ръководство и МОН. Това значим един инструмент и мярка за сигурност, посредством която може да се подсигурява качеството за осъществяване на дейностите, както от страна на зрелостниците, по този начин и от страна на кветосрите. Срещу името на всеки абитуриент има „ образен маркер “, посредством който при нужда може да се разпознава мястото му. Освен основаването на комисия, която дава отговор за организацията на дейностите, имаме и по този начин наименуван видеоконтрольор.
- Каква е ролята на видеоконтрольора?
- Той е във всяко съответно учебно заведение и координира и подсигурява свързаността на учебното заведение с платформата. Визуалните маркери са пред всеки абитуриент и би трябвало да са в обсега на камерата. Видиоконтрольорът, като се изключи че обезпечава механически процедурите, следи мониторите като при проблем алармира шефа, който мойже да влезе в изпитната зала. Неговата роля е да отразява в надзорен лист протичащото се и да архивира записите, които се пазят в учебно заведение и се съхраняват и изпращат в платформата.
От страна на Регионалното ръководство на образованието също можем да погледнем когато и да е дали са изпълнени всички правила за осведомителна сигурност и да сигнализираме.
- Само сигнали за преписване ли могат да бъдат подадени или и по други аргументи?
- Всички предмети да вземем за пример би трябвало да бъдат в края на залата. Преди началото на изпита може да видим, че има поставени чанти на масата до зрелостника. В такива случаи звъним на шефа, тъй като единствено той има право да е с включен телефон по време на матурата. След това той подхваща дейности за премахване на нередностите.
По време на изпита могат да бъдат видяни диалози сред зрелостници или необяснимо придвижване. В подобен случай също се звъни на шефа за инспекция на обстановката на място. Квесторите също би трябвало да са правилни във връзка с отговорностите си. Недопустимо е да се „ разсейват “, гледайки през прозореца или четейки вестник по време на изпита. Всички би трябвало да са прецизни в осъществяването на отговорностите си. Трябва да има равнопоставеност на изискванията, обезпечени посредством съблюдаване на разпоредбите. Всички зрелостници в залата са положили труд, с цел да се явят на ДЗИ и е значимо да им бъде обезпечена спокойна работна среда..
- Какво се случва, в случай че е подаден сигнал, че един възпитаник преписва?
- Последващата глобата е отменяне на работата на абитуриент, който е нарушил разпоредбите, правейки даже опит за преписване. Но анулирането на работата на един абитуриент е виновна активност и тя би трябвало да бъде потвърдена. Директорът с квесторите би трябвало да открият, че има нарушаване на разпоредбите. Чрез видеомаркерите може да се откри дали е имало преписване даже откакто е завършил изпитът. Работите са анонимни, само че при подаден сигнал за нарушаване и след привършване работата на комисията за оценяване на изпитните работи и тяхното разсекретяване, може да се откри дали са от една и съща изпитна зала. Дори за това архивирането на записите е значимо.
- Колко възпитаници ще се явяват на матури в София и какъв брой квестори ще ги пазят?
- На матура по български език и литература ще се явят 9880, като в тази численост влизат и такива от предишни години. 8790 пък са учениците, които ще се явят на втори ДЗИ. Разликата е обвързвана с събитието, че доста зрелостници от професионалните гимназии показват за втори ДЗИ средноаритметичната си оценката от държавните изпитите за придобиване на професионална подготовка. В София тези възпитаници са 1117. Матурата по БЕЛ ще се организира в 99 учебни заведения, като учениците ще са разпределени в 749 зали. Квесторите, които са ангажирани с ДЗИ по БЕЛ, са 2036.
- Въпреки засилените ограничения в интернет тече търговия на отговорите. Това се трансформира в отрицателна процедура. Смятате ли, че ще има приключване на информация тази година?
- Смятам, че това е един огромен мит, който последователно ще бъде разрушен. До мига, в който изпитният вид се изпрати в учебните заведения, няма по какъв начин информацията да „ изтече “. Въпрос е и на персонална отговорност на хората, които се допират до тази информация. Аз имам вяра, че шефовете са подбрали в комисиите си виновни учители, чиновници, в това число и родители. Да не забравяме, че има и видеонаблюдение в залата, в която се разсекретява изпитният вид. За да може да се подсигурява, че даже и работещите на платформата нямат допир до изпитния вид, той не би трябвало да се вижда на видеокамерата. Никой от членовете на комисиите и квесторите не би трябвало да разполагат с мобилни телефони, с цел да не може да излезе информация от учебното заведение.
Разделянето на модули също оказа помощ да се понижи рискът от преписване, защото се получава информация последователно.
- В изявление обяснихте, че във всяко учебно заведение ще би трябвало да бъде обезпечено здравно лице. Във всички образователни заведения ли са разпределени към този момент такива?
- Във всички учебни заведения има медицински фрагменти, Софийска община е подсигурила това. Комуникираме с нашите сътрудници от учебните заведения и са обезпечени такива.
- Днес завърши националното външно оценяване на четвъртокласниците. Имаше родители, които приканиха останалите да не пускат децата си, тъй като това било спомагателен стрес за децата им. Защо външното прави оценка е значимо?
- Децата са в края на един стадий от тяхното образование и влизат в различен. Важно е, когато нещо завършва, ние да го проучваме. Те ще бъдат измежду доста учители и ще стартират друго равнище на асимилиране на знанията. От децата не се желае нищо в допълнение, само че у тях се възпитават доста умения – за учене, за централизация, които ще им бъдат нужни през целия живот. Чрез присъединяване в надпревари и изпити се развиват и доста обществени умения като това да организираш времето си, да спазваш разпоредбите, да си търпелив и виновен за дейностите си. Това национално външно оценяване е значимо за цялата система, с цел да се проучва качеството на образованието, което децата ни са получили. Няма по какъв начин да оцениш себе си, в случай че не се сравниш с другите. Училищата би трябвало да имат база за заключения и за следващи дейности, на която да изградят политиките си. Няма по какъв начин един родител да знае какъв брой е положително детето му и каква поддръжка ще му бъде нужна, в случай че ги няма тези сравнителни разбори. Учителят и родителят би трябвало да работят в естетика и при изискване на взаимно доверие.
Родителите би трябвало да схванат, че Националното външно оценяване не е натоварване на учениците и не е нещо ужасно, а нещо хубаво. Ако едно дете не се е справило добре, би трябвало да се поговори с него какво му е попречило и да се стимулира за следващи победи.
- В сряда приключи подаването на документи за банкет в първи клас за първо класиране. В кои региони и в кои учебни заведения ще има дефицит тук-там за искащите деца?
- За София приемът постоянно е бил тежък миг, тъй като постоянно упованията и желанията на родителите се разминават с действителността. Градът ни пораства и в последните десетилетия демографската картина се трансформира. Имаме региони, в които има построени учебни инфраструктури, само че има свободно жилищно пространство и надлежно свободни места в учебните заведения няма. Така е в някои квартали на регион „ Кремиковци “. В същото време има региони, в които има доста ново жилищно строителство, само че няма построена просветителна инфраструктура.
Тази година Столичен общински съвет очерта прилежаща територия на учебното заведение по отношение на новата система за банкет в първи клас. Един от проблемите е, че прилежащата територия може не е най-близката до учебното заведение. Това се случва, когато един бул. дели 2 региона. Когато излезе първо класира, ще забележим какви ще са резултатите.
Няма по какъв начин да се каже какъв брой са подадените документи, тъй като родителите аплайват в няколко учебни заведения. Важно е да се означи, че класирането върви по избрани групи и прилежаща територия. Първи са децата, живеещи повече от 3 години, на територията на прилежащия регион на учебното заведение.
Надявам, че ще бъде дребен процентът на тези, които ще създадат компромис със своето предпочитание. Резултатите занапред ще се проучват. Родителите би трябвало да ревизират в кои учебни заведения е класирано детето, а записването става с оригинала на Удостоверението за наложително предучилищно обучение.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР